Hrvatska
StoryEditor

Milanović je trebao nastaviti dobre projekte koje je započela prethodna vlast

01. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Gost emisije HTV-a Nedjeljom u dva bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. S urednikom i voditeljem Aleksandrom Stankovićem razgovarao je o vrućim političkim pitanjima u gradu Zagrebu i Hrvatskoj.

Odmah na početku emisije upitan treba li Radimir Čačić dati ostavku, Bandić se prisjetio svojeg slučaja kada je izazvao nesreću i pobjegao. Rekao je da je deset dana trajala agonija dok nije dao ostavku na mjesto gradonačelnika Zagreba te da mu je žao što ostavku nije podnio prvi dan. Ponovno upitan treba li Čačić otići, Bandić je kazao da je dovoljno rekao. Inače žao mu je što se dogodila ta nesreća i rekao da Čačić dobro zna raditi svoj posao.

Doznali smo i zašto se u vrijeme ekonomske krize u Zagrebu grade fontane i obnavljaju već uređeni trgovi. Bandić je rekao da grad Zagreb ulaže 600 milijuna kuna u urbanu izvrsnost metropole. Među tim kunama je i gradnja fontana i Cvjetni trg. Projekt popločavanja Cvjetnog trga kakav će sada biti primijenjen donesen je još 1992. Što se tiče fontana, rekao je neka mu se dopusti da bude gradonačelnik jedne od europskih metropola. Također što se tiče ovih projekata, tvrdi kako nije znao u prosincu, kada se donosio gradski proračun, da se neće puniti kao što se očekivalo. Nije odgovorio na pitanje zašto je uopće predlagao gradnju fontana u jeku krize.

Rekao je da će se žaliti na nalaz inspektora Ministarstva financija koji tvrde da je za ta dva projekta nenamjenski i protuzakonito potrošio gotovo 25 milijuna kuna iz zagrebačkog proračuna. Tvrdi da on kao gradonačelnik može preraspodjeliti do 5% proračuna koji je 6,7 milijardi kuna, što iznosi više od 300 milijuna kuna. Ne priznaje nalaz inspektora i kaže da će o svemu odlučiti sud.

Bandić je govorio i o nesuglasicama te tihom ratu između njega i zagrebačke skupštine. Aktualni gradonačelnik izrekao je i svoje stajalište u vezi sa smanjivanjem plaća u gradskim službama. Ako se ne uspije dogovoriti sa sindikatima, za nekoliko mjeseci raskinut će kolektivne ugovore. Fiskalno je odgovoran, materijalna prava i plaće moraju se smanjiti.

Nekadašnji predsjednički kandidat Bandić govorio je i o svojim političkim planovima. Rekao je da, kada će biti izbori za gradonačelnika Zagreba, želi što više protukandidata. Nije želio izravno odgovoriti hoće li biti kandidat za gradonačelnika, kao ni za Čačića ni o fontanama. Rekao sam Vam, želim što više protukandidata, inzistirao je Bandić na takvom odgovoru.O Davoru Bernardiću misli sve najbolje jer je njegov učenik. Tvrdi da nikad nije rekao da Ivo Josipović u životu ništa nije učinio. Ocijenio je i prvih šest mjeseci Vlade Zorana Milanovića. Rekao je da je trebalo nastaviti dobre projekte koje je započela prethodna vlast. Svaki dan se čuje što je loše napravila bivša vlast. Nova je trebala intenzivnije nastaviti započeto i za 6 do 8 mjeseci definirati kapitalne infrastrukturne objekte, smatra.

24. travanj 2024 07:34