Korona i biznis
28. siječanj 2014.

Milanović najavio reforme, te zanijekao ukidanje drugog mirovinskog stupa

liderhrt
liderhrt

Procedura prekomjernog deficita nije kazna Hrvatskoj nego mehanizam koji će pomoći da bez političkog kalkuliranja provedemo reforme, rekao je premijer Zoran Milanović, koji Saboru podnosi prvo izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća.

To izvješće, u skladu sa zakonom o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima, pokazuje poštovanje prema Saboru, ali i važnost europske tematike za život građana, rekao je premijer.

Odluka da se živi u skladu s vlastitim mogućnostima koje možda, nisu uvijek tako niske kako se misli, uvijek je politička odluka, rekao je premijer. Najavio je reforme na ovaj način neodrživih sustava, konkretno zdravstva i obrazovanja, zatim restrukturiranje državne uprave, javnih službi, pravosudnog sustava. Reformirat će se radno zakonodavstvo, nastaviti s restrukturiranjem državnih i javnih poduzeća, racionalizacijom sustava državnih agencija i upravljanja državnom imovinom, najavio je.

Premijer je poručio i da ne dolazi u obzir da se ukine drugi mirovinski stup i taj novac prebaci u državni proračun.

- To ne dolazi u obzir, ne pada nam napamet raditi ono što su napravile neke države - kazao je.

Zakon o suradnji Sabora i vlade u europskim poslovima propisuje da premijer jednom godišnje, na početku prvog godišnjeg zasjedanja Sabora, podnosi Saboru izvješće o održanim sastancima Europskoga vijeća u protekloj godini.

Hrvatska je postala članica Europske unije 1. srpnja 2013. pa premijer podnosi izvješće o dva sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu. Prvi je održan potkraj listopada, a teme su bile digitalno gospodarstvo, inovacije i usluge, gospodarska i socijalna politika, ekonomska i monetarna unija, istočno partnerstvo te migracije.