Hrvatska
StoryEditor

Milanović najavio reforme, te zanijekao ukidanje drugog mirovinskog stupa

28. Siječanj 2014.
Piše:
liderhrt

Procedura prekomjernog deficita nije kazna Hrvatskoj nego mehanizam koji će pomoći da bez političkog kalkuliranja provedemo reforme, rekao je premijer Zoran Milanović, koji Saboru podnosi prvo izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća.

To izvješće, u skladu sa zakonom o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima, pokazuje poštovanje prema Saboru, ali i važnost europske tematike za život građana, rekao je premijer.

Odluka da se živi u skladu s vlastitim mogućnostima koje možda, nisu uvijek tako niske kako se misli, uvijek je politička odluka, rekao je premijer. Najavio je reforme na ovaj način neodrživih sustava, konkretno zdravstva i obrazovanja, zatim restrukturiranje državne uprave, javnih službi, pravosudnog sustava. Reformirat će se radno zakonodavstvo, nastaviti s restrukturiranjem državnih i javnih poduzeća, racionalizacijom sustava državnih agencija i upravljanja državnom imovinom, najavio je.

Premijer je poručio i da ne dolazi u obzir da se ukine drugi mirovinski stup i taj novac prebaci u državni proračun.

- To ne dolazi u obzir, ne pada nam napamet raditi ono što su napravile neke države - kazao je.

Zakon o suradnji Sabora i vlade u europskim poslovima propisuje da premijer jednom godišnje, na početku prvog godišnjeg zasjedanja Sabora, podnosi Saboru izvješće o održanim sastancima Europskoga vijeća u protekloj godini.

Hrvatska je postala članica Europske unije 1. srpnja 2013. pa premijer podnosi izvješće o dva sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu. Prvi je održan potkraj listopada, a teme su bile digitalno gospodarstvo, inovacije i usluge, gospodarska i socijalna politika, ekonomska i monetarna unija, istočno partnerstvo te migracije.

20. travanj 2024 13:32