Hrvatska
StoryEditor

Milanović: O "švicarcu" odlučuju Vlada i Sabor, HNB u dobroj domobranskoj maniri upozorava

12. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Nakon što je HNB upozorio Vladu da bi provedba najavljenog modela rješavanja ‘slučaja franak‘ mogla uzrokovati vrlo ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost Hrvatske te da bi najranjiviji dužnici i dalje imali probleme u otplati kredita, oglasio se i premijer Zoran Milanović

Premijer je izjavio u Tisnom da, čak i da HNB ne podrži predložena zakonska rješenja, Vlada bi ih svejedno provela.

- Banka ne donosi zakone, to čine Vlada i Sabor, a čak i da banka prijedlog zakona ne podržava, Vlada bi ga svejedno provela, rekao je Milanović naglasivši kako banke "igraju ziheraški i konzervativno", što i jest njihova uloga, te da upozorenje HNB-a nije tako dramatično kako se predstavlja.

- HNB u ovom slučaju ne odlučuje, na njima je da u dobroj domobranskoj maniri, jer oni nikad ne preuzimaju odgovornost nizašto, što je u redu, upozore na sve što se može dogoditi.

Podsjećamo, HNB je poslao pismo Vladi u kojem upozorava kako bi zakon koji je donijela da bi pomogla građanima koji imaju kredite vezane za švicarski franak, mogao srušiti tečaj kune i kreditni rejting zemlje te donijeti više štete nego koristi. U HNB-u procjenjuju da bi ovaj Vladin model mogao izazvati financijsku i makroekonomsku nestabilnost te najavljuju ozbiljne posljedice, poput težeg zaduživanja Hrvatske na međunarodnom tržištu.

Iz HNB-a su u subotu priopćili kako je kapitalna adekvatnost bankovnog sustava vrlo visoka, te da će takva ostati i ako Vlada provede svoje predložene mjere za rješavanje problema zaduženih u švicarskim francima, ističući da u smislu rizika koje bi te mjere donijele HNB može održati stabilnost tečaja i bankovnog sustava.

- Smatramo nedopustivim da HNB zastrašuje građane i Vladu, koja ih izmjenama zakona želi zaštititi. Zahtijevamo ostavku guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića zbog zatajivanja informacija, pokušaja manipulacije i zastraživanja javnosti, plasiranja lažnih podataka, itd. Ponovo pozivamo Saborski odbor za finacije i državni proračun da počne raditi svoj posao i rade u interesu građana koji ih plaćaju, poručili su iz Udruge Franak nakon što su pročitali očitovanje guvernera Hrvatske narodne banke.

21. svibanj 2024 13:41