Hrvatska
StoryEditor

Milanović: Po starom više ne ide

21. Veljača 2012.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u svom je uvodnom obrazloženju Prijedloga Državnoga proračuna naglasio njegovo usmjerenje prema rasterećenju hrvatskog gospodarstva uz održanje prihodne i smanjenje rashodne strane.

Po starom više ne ide, taj model je iscrpljen, a novo je nepoznato i izazovno, ponekad i mutno, ali na nama je da u okvirima mogućeg ponudimo promjene, jedan novi model za koji vjerujemo da će biti bolji i da će pridonijeti hrvatskom rastu, da će konsolidirati javne financije i Hrvatsku dovesti u bolju poziciju, ne spram međunarodnih kreditora, nego prema Hrvatskoj i našim građanima, rekao je premijer.

Pri izradi proračuna Vlada je vodila računa o granici rezanja nakon koje se Hrvatska gura dalje u recesiju, nakon koje proračun postaje običnom blagajnom. Premijer ističe kako bi bilo najtužnije da proračun doista postane samo blagajnom, bez razvojne funkcije i Vlada je vodila računa o točki do koje štednja ima smisla, a da se i dalje potiče razvoj.

Trebamo jaču Hrvatsku, koja će razgovarati sa svima, ali koja se neće tresti kad dolaze predstavnici rejting agencija i međunarodnih institucija, da ne ovisimo o tome, da sami budemo gospodari svoje suverenosti. Fiskalna suverenost je sva suverenost, ako si gospodar svoje blagajne, i sam privređuješ onda si neovisan. To je naš cilj, fiskalno suverena zemlja, neovisna o tuđoj pomoći. Tu se moramo mijenjati, naglasio je. Ovaj proračun donosi te promjene, on nije idealan, slušat ćemo prijedloge i kritike, ali ćemo na kraju morati donijeti odluke, jer politika se tiče prije svega odluka, zaključio je predsjednik Vlade.

24. travanj 2024 00:07