Hrvatska
StoryEditor

Milanović: Postoje stvari koje ne idu u privatizaciju

26. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas kako nikakva službena odluka Vlade o privatizaciji kutinske Petrokemije nije donesena.

- U ovom trenutku nikakva službena odluka Vlade vezano za Petrokemiju nije donesena. Ali razgovara se o svemu za što smatramo da može biti dobro za Hrvatsku, da može biti dobro za ukupno gospodarsko stanje. To je obaveza koju imamo, to je naša odgovornost i to je posao koji ćemo raditi. Postoje stvari koje ne idu u privatizaciju, koje su strateški resursi, kao što je Janaf, naftovodi, plinovodi, vode, šume, distribucija električne energije. I s druge strane postoje trgovačka društva koja djeluju na tržištu. Oni mogu biti kandidati za kvalitetnu privatizaciju, za strateške partnere koji će donijeti kapital i znanje. Ali ponavljam, nikakva odluka nije donesena. Kada će se odluke donositi njima će prethoditi cjelovit prikaz i elaborat za svako od područja o kojem se razgovara - prenosi t-portal izjavu premijera Milanovića.

Zabrinuti medijskim napisima o navodnoj namjeri hrvatske Vlade da proda svoj vlasnički udio u kutinskoj Petrokemiji, Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala (EKN) u toj tvrtki uputio je jučer najvišim državnim dužnosnicima pismo kojim od njih traži odgovore u vezi s privatizacijom Petrokemije.

Sindikat u pismu podsjeća na obveze koje je vlada preuzela potpisom Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije d.d. od 28. kolovoza 1998. kojim se obvezala na kupnju dionica koje joj ponude privatizacijski investicijski fondovi (PIF), pojedinačni imatelji kupona i dioničari društva sve dok ne stekne najmanje 51 posto vlasništva kutinske Petrokemije, kao i na važeću odluku Hrvatskoga sabora o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa.

Uprava Petrokemije danas je tim povodom izvijestila da nema nikakvih saznanja niti je u posjedu materijalnih činjenica o procesu privatizacije te kutinske tvrtke. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je danas Hini, nakon posjeta Rusiji, da će se, dođe li do odluke hrvatske vlade o privatizacijskim procesima, javiti nekoliko ruskih tvrtki.- Takav interes je iskazan na svim privatizacijskim procesima na kojima će Vlada donijeti odluke. Ako takve odluke budu donesene, one će biti objavljene javno - napominje Čačić. Prema njegovim riječima, ovog trenutka osim učešća u Plominu i Sisku potencijalno su to još Petrokemija i proces privatizacije Hrvatske poštanske banke.

20. travanj 2024 14:53