Hrvatska
StoryEditor

Milanović poziva sindikate na prizivanje razuma

14. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Premijer Zoran Milanović u Umagu se uz kavu sastao sa stranačkim kolegama.

Još jednom je pozvao članove četiri sindikata, koji nisu potpisali izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora, da prihvate činjenicu da je situacija teška i da u europskoj krizi i Hrvatska stagnira. 

Sve ima svoju cijenu, rekao je, a račune treba platiti. Zaključio je, da se moramo privremeno pomiriti sa situacijom, ali s nadom u rast. Ovo je poruka prije svega ljudima, a ne liderima sindikata, koji su također pod pritiskom i možda bi oni trebali prespavati i pristati na ovo. Jedni jesu pristali, drugi nisu. Nije vrijeme za tenzije ili bilo kakve teške riječi, nego za prizivanje razuma, rekao je Milanović.

Zbog propasti dogovora Vlade i sindikata, neto plaća u prosvjeti past će od 1. kolovoza za 120 do 600 kuna, ovisno o tome koliko tko ima staža. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ne boji se prosvjeda jer su oni, kaže, legitimno izražavanje nezadovoljstva. Ali kojeg nezadovoljstva, pa svi smo u istom loncu, kaže. Ljut je što je dio sindikata krenuo svojim putem.

Hrvatski liječnički sindikat pozvao je Vladu i sindikate koji nisu potpisali izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službenike i namještenike, da uz postupak mirenja, prije pokretanja arbitraže, razriješe nastali spor.

24. travanj 2024 21:44