Hrvatska
StoryEditor

Milanović s premijerima Kine i Europe

26. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatski premijer Zoran Milanović sudjeluje na radnom sastanku na vrhu predsjednika vlada Kine i država srednje i istočne Europe u Varšavi. Na marginama sastanka o unapređenju bilateralnih odnosa razgovara se s kineskim premijerom Wen Jiabaom.

Uz kineskog i poljskog premijera, na sastanku su predsjednici ili zamjenici predsjednika vlada 15 država iz srednje i istočne Europe. Milanović će kineskog premijra upoznati s projektima od posebnog interesa za moguća kineska ulaganja u Hrvatsku, poput kompleksa Luke Rijeka, željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Botovo u koridoru Vb te projektima iz područje energetike.

Kineski premijer Wen Jiabao najavio je na početku radnog sastanka ‘Poljska - Srednja Europa - Kina‘ otvaranje kreditne linije od 10 milijarda dolara za projekte suradnje u infrastrukturi, novim tehnologijama i zelenom gospodarstvu. Peking će osnovati i kinesko-srednjeeuropski fond za suradnju u investicijama, a u prvoj fazi taj će fond prikupiti 500 milijuna dolara, dodao je. Kina je u regiju srednje i istočne Europe od 2004. do 2010., uložila 622 milijuna eura, no godišnji iznos tih ulaganja udvostručen je zadnjih godina.

19. travanj 2024 02:56