Hrvatska
StoryEditor

Milijuni za projekte energetske učinkovitosti

03. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak najavio je prve natječaje za projekte energetske učinkovitosti za 30-ak objekata javne uprave, a ove bi godine investicije mogle iznositi oko 800 milijuna kuna.

Na konferenciji Energy Efficiency Arena 2012. ministar je predstavio investicijski plan Vlade kroz koji će tijekom ove godine biti uloženo više od milijardu kuna u 500 objekata od javnog interesa, a sljedećih godina Vlada će kontinuirano povećavati investicije na području energetske učinkovitosti u javnom, ali i u privatnom sektoru.

Vrdoljak je napomenuo kako je projekt energetske učinkovitosti jedan od ključnih za Hrvatsku jer znači izvozni potencijal.  Na konferenciji u organizaciji Infoarene, koja traje još sutra, jedan od govornika bio je i novi predsjednik Uprave HEP-a, Zlatko Koračević.- Postupci za energetsku učinkovitost s vremenom bi doveli do smanjenja potrebe za električnom energijom, a samim time bi se smanjio i uvoz energije iz drugih zemalja. Kroz energetsku učinkovitost grade se novi objekti koji imaju velike potencijale. Tu je prostor i obveza za HEP da se uključi u proces s projektima poput snažne implementacije pametnih brojila jer su oni ključna točka za mjerenje efikasnosti. Kroz komunikaciju s potrošačima stvarat će se mogućnost da sami građani kontroliraju svoje troškove pa ih i na poslijetku smanjuju - pojasnio je Koračević.

Ana Pavičić- Kaselj, pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost rekla je kako su analize pokazale da samo jedna investicija za povećanje energetske učinkovitosti stvara 17 do 19 novih radnih mjesta. Naglasila je kako je preduvjet ostvarenju ovog nivoa zapošljavanja suradnja svih dionika što uključuje ministarstvo, jedinice lokalne uprave i samouprave, vlasnike zgrada, upravitelje zgrada, korisnike zgrada te privatni sektor. - Čak 235 tisuća radnih mjesta godišnje može se otvoriti s programima energetske učinkovitosti. Ovo nije ambicozno - rekla je Pavičić- Kaselj. Iako u Hrvatskoj postoje prigovori da birokracija guši projekte, Pavičić- Kaselj smatra kako je iskustvo pokazalo da dobri projekti nemaju probleme te da se vrlo brzo i lako realiziraju. Pavičić- Kaselj najavila je kako bi se prvi natječaji za projekte energetske efikasnosti mogli odnositi na objekte vezane uz ministarstva zdravlja te socijalne politike i mladih, odnosno bolnice, dječje vrtiće i sl. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj 11.000 zgrada javnog sektora, a ide li se na integralnu obnovu njih pet posto godišnje to je oko 550 zgrada, za što se investicija procjenjuje na oko 119 milijuna eura.

- Energetska učinkovitost znači gospodarski rast, stvaranje radnih mjesta, promicanje razvoja novih tehnologija, nastanak novih poduzeća - rekla je direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku i Mađarsku Zsuzsanna Hargitai koja bi što više takvih projekata, u čijem financiranju EBRD sudjeluje u nizu zemalja, htjela vidjeti i u Hrvatskoj.Haris Boko, savjetnik u Energetskom institutu Hrvoje Požar, rekao je kako svatko može uštedjeti, primjerice zamjenom žarulje.- Energetska efiksanost je brza investicija, jednostavna, strahovito bitna za nacionalnu ekonomiju. Kad svatko ponešto štedi, država najviše štedi - kaže Boko.Predsjednik Uprave HEP-a najavio je i kako će se kroz komunikaciju s građanima stvoriti mogućnosti da potrošači sami kontroliraju svoju potrošnju, da smanje trošak za električnu energiju, a u drugom koraku otvorit će mogućnosti da kroz proizvodnju iz obnovljivih izvora sebi osiguraju dodatni izvor dohotka.

25. travanj 2024 16:24