Hrvatska
StoryEditor

Miljenić: Pazite s kime poslujete

31. Listopad 2012.

Članovi Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca zatražili su na susretu s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem osiguranje stabilnog pravnog okruženja za poslovanje te učinkovitije pravosuđe.

- Tražimo stabilno okruženje, jasne i pravedne zakone, učinkovite institucije koje ih provode te brzo sankcioniranje onih koji ih ne poštuju - rekla je direktorica udruge malih i srednjih poduzetnika Ana Brusić.

Pored sporosti pravosuđa ona upozorava i na velik broj zakona i propisa koji se neprestano donose, što mali poduzetnici mogu teško pratiti. Po njezinim riječima, u Hrvatskoj se godišnje donese ili izmijeni 400 zakona.Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić smatra kako Hrvatskoj treba učinkovit javni sektor unutar kojeg je i pravosuđe koje ne smije biti neovisno u tom smislu da bude izuzeto od pokušaja unapređenja.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je brojne zahvate do kraja ove i za početak sljedeće godine s ciljem podizanja učinkovitosti pravosuđa. Smatra da su najveći pravosudni problemi koji se tiču gospodarstva provedba stečajeva, zaostaci u rješavanju predmeta i ovrhe.- Ovršni zakon koji je stupio na snagu 15. listopada omogućit će bržu naplatu, ali samo tamo gdje ima novca - rekao je te preporučio poduzetnicima da prije svega paze s kim posluju.

Uveden je i registar zadužnica u koji će biti uključene sve ovršne isprave, kaže Miljenić, a uskoro slijede izmjene Zakona o parničnom postupku kojima se zabranjuje višestruko ukidanje presuda, što bi trebalo ubrzati postupke.Ministar je najavio i promjene u postupku dostave sudskih rješenja koja se više neće morati dostavljati u pisanim nego i u elektronskom obliku, a ovrhe po njegovim riječima više neće voditi trgovački nego općinski sudovi.

Slijedi i pojednostavljivanje sporova manje vrijednosti te uspostava Visokog zemljišnoknjižnog suda koji bi trebao ujednačiti sudsku praksu u tom području koja je sada različita po županijama.Cilj izmjena Zakona o sudovima je omogućavanje suđenja u razumnom roku i rješavanje starih predmeta, a tome bi trebale pridonijeti skupine sudaca koji će se seliti od suda do suda kao ispomoć tamo gdje je najpotrebnije, kaže Miljenić. Najavio je i reorganizaciju mreže sudova kojih će, kako je rekao, biti manje i bit će specijalizirani.

19. travanj 2024 19:15