Hrvatska
StoryEditor

Miljenić: Želimo omogućiti novi početak građanima koji ne mogu podmiriti dugove

28. Srpanj 2014.
Piše:
liderhrt

Krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo gotovo 317 tisuća blokiranih građana s dugom od gotovo 28 milijarda kuna, rečeno je na okruglom stolu o nacrtu prijedloga zakona o stečaju potrošača u Ministarstvu pravosuđa.

Ministar Orsat Miljenić rekao je da je njegovo ministarstvo izradilo zakon kojim se želi razviti sustav koji će građanima koji ne mogu podmiriti dugove omogućiti novi početak, a vjerovnicima ravnomjerno podmirenje tražbina.

Istaknuo je da je okrugli stol organiziran kako bi se čulo što se može popraviti u zakonskom nacrtu kako bi ga se na jesen poslalo u prvo saborsko čitanje. Želja nam je da se dobije zakon koji neće biti mrtvo slovo na papiru, nego koji će se moći provoditi u praksi, dodao je Miljenić.

Prema predloženom zakonu, potrošačem bi se smatrala svaka fizička osoba, uključujući i one koje obavljaju slobodna zanimanja. U toj skupini nisu trgovci pojedinci i obrtnici, no o tome se može razgovarati, rekao je ministar.

Pretpostavke za otvaranje postupka su dvomjesečna nemogućnost ispunjavanja dospjelih obveza u ukupnom iznosu koji prelazi trostruki iznos stalnih primanja ili nezaposlenost i najmanje dva mjeseca nemogućnosti ispunjavanja obveza u iznosu većem od deset tisuća kuna.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je kako je pitanje koje se uređuje zakonom suštinsko pitanje izlaska iz krize. Ovo nije samo ekonomsko i pravno, nego i socijalno i zdravstveno pitanje, ocijenio je i dodao kako su Švedani izračunali da im to odnosi između tri i pet posto BDP-a.

Ministar financija rekao je kako blokade i dugovi građana nisu nastali slučajno, a sve se, dodao je, dogodilo zbog kreditnog Eldorada od 2006. do 2008. godine. Iznosi su, rekao je, toliko veliki jer u njima ima i vukova s Wall Streeta koji su se kockali s nekretninama. Istaknuo je da je pregledao popise blokiranih te je kao simptomatičan podatak naveo da samo dvije tisuće građana ima polovicu iznosa blokade, tj. 14 milijarda kuna.

Među tim milijunašima ima i kaznenih djela, i ne treba ih miješati s građanima koji su se ondje našli zbog krize i recenzije, poručio je Lalovac, čestitajući kolegi Miljeniću na hrabrosti da ponudi zakon i institute kakve Hrvatska dosad nije imala.

25. travanj 2024 11:19