Hrvatska
StoryEditor

Ministar je rekao da će prihvatiti izvještaj o radu ako dam ostavku

14. Ožujak 2014.

- Zamjera mi se da se sustav nije dovoljno promijenio, da sam ga birokratizirala i okružila se nekvalitetnim kadrovima – objasnila je nakon pet sati sastančenja članova Vijeća Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, od danas bivša direktorica Glavnog ureda HTZ-a. Većina od 12 članova Vijeća HTZ-a nisu usvojila njezino izvješće o radu, dva člana, Šime Klarić i Vlado Lučić bili su suzdržani, a Frane Skoblar bio je protiv takve odluke te je zbog nje dao ostavku.

Matešić je napomenula da njezina smjena nema nikakve veze sa izvješćem o radu te da je indikativno da se u medijima počelo pričati o njezinoj smjeni prije tri tjedna, kada se ujedno pokrenulo pitanje sistematizacije rada Glavnog ureda, koju je konzultantska kuća Horwath Consulting ubacila u Strateški marketinški plan hrvatskog turizma.

Prema njihovoj sistematizaciji HTZ postaje prodajna agencija za izlete, rezervaciju smještaja i rent a car-a, uz outsourcing konzultanata i marketinških agencija. Ne želim biti dio takvog HTZ-a, zaključila je Matešić. Dodala je i da ju je u ponedjeljak ministar Darko Lorencin pozvao na razgovor i rekao joj da će njezino izvješće biti usvojeno ako da ostavku, što je on kasnije negirao. Obznanila je i da je u drugom stanju te da ostaje zaposlenica HTZ-a jer joj to omogućava Zakon o radu. Ministar Darko Lorencin izjavio je da je ovo za njega bio težak dan, da od kada je postao ministar nije radio kadrovske izmijene, ali da je ovakva odluka bila nužna i da iza nje stoji. Matešićino razrješenje je isključivo profesionalnog tipa, imali smo drukčije viđenje HTZ-a. Postojala je želja za jačim i korjenitim promjenama u smislu promidžbe Hrvatske i ovo je bio ključni trenutak u kojem smo to mogli napraviti kako ne bismo čekali još godinu dana – rekao je ministar. Lorencin se požalio da Matešić nije dovoljno realizirala neke dijelove programa rada te da se članovi Vijeća nisu složili s njezinim generalnim načinom vođenja Glavnog ureda. Konzultantska kuća Horwath Consulting napravila je prošle godine novu sistematizaciju rada Glavnog ureda, kao i prijedlog Strateškog marketinškog plana HTZ-a i niti s jednim ni drugim rješenjem Vijeće do sada nije bilo zadovoljno. Stoga je Horwath novu sistematizaciju ubacio u marketinški plan, za što je i Lorencin rekao, makar, kako kaže, nije ni vidio plan, da sistematizaciji nije mjesto u marketinškoj strategiji. Novinare je zanimalo koliki je pritisak konzultanata bio u cijeloj ovoj priči, na što je Lorencin rekao da ga nije bilo i da je rijetko s Horwathom u kontaktu. Napomenuo je da je normalno da takvi dokumenti idu na doradu i da, ukoliko u par mjeseci Horwath i njegov partner THR ne zadovolje kriterije Vijeća, da će poduzeti korake te zaštititi interese Hrvatske i HTZ-a.Ubrzo slijedi raspisivanje javnog natječaja za direktorsku poziciju Glavnog ureda, a do tada će tu funkciju obnašati ministar. Nakon ove afere neće sigurno biti lako naći kvalitetnog kandidata koji će pohrliti na tu poziciju, s obzirom na to da mu se za godinu dana može dogoditi Matešićin scenarij. Cijela ova priča podsjeća na izbore za predsjednika HGK, gdje je ista Skupština godinama glasala za Nadana Vidoševića i ista ta Skupština birala novog predsjednika. Jednako tako, članovi Vijeća su prije 16 mjeseci dizali ruke za Matešić pa postaje upitno hoće li Vijeće u istom sastavu biti sposobno prepoznati sposobnosti idućeg direktora HTZ-a.

26. travanj 2024 12:04