Hrvatska
StoryEditor

Ministar Lorencin zadovoljan prvosvibanjskim turističkim prometom

03. Svibanj 2014.

Ministar turizma Darko Lorencin zadovoljan je turističkom posjetom hrvatskim destinacijama tijekom ovih prvosvibanjskih praznika koja se nastavlja na isto tako dobru posjetu tijekom uskrsnih blagdana, a najave s tržišta daju mu optimizam i za daljnji tijek turističke sezone.

istakao je kako će ukupne rezultate ove predsezone ipak bolje i detaljnije moći komentirati tek početkom srpnja, ministar Lorencin poručuje kako se u predsezoni, a poslije i posezoni, mora voditi računa da se turistima ponude atrakcije i doživljaji zbog kojih će doći ove sezone, ali i opet u Hrvatsku.

Tu nas sve, kako kaže, čeka još puno posla, a dobrim vijestima ocjenjuje uvođenje dodatnih avionskih linija prema Hrvatskoj iz Velike Britanije, Italije i Španjolske, kao i što se manifestacije poput Nikola Tesla Relija te "Harley Days-a" održavaju upravo tijekom predsezone jer je i to dobar motiv za dolaske turista u tom razdoblju.

Iako još nemaju cjelovitih podataka o turističkom posjetu za 1. svibanj, jer se taj praznik ‘naslanja‘ na produženi vikend, iz Ministarstva turizma ističu da su trendovi turističkog prometa za taj praznik, s obzirom na brojke bukinga prikupljene preko sustava turističkih zajednica, pozitivne.

Slijedom toga iznose procjene turističkog prometa da ovog produženog vikenda u Istri boravi oko 52 tisuće turista koji će ostvariti oko 220 tisuća noćenja, što su porasti iznad 3 posto u odnosu na iste dane prošle godine.

U Istri je pritom najviše turista iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Nizozemske.

I na području turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije očekuju se bolji prvosvibanjski rezultati od lanjskih, i to od 1 do 7 posto viši jer je svoj dolazak u tu županiju najavilo oko 20 tisuća turista koji bi trebali ostvariti 55 tisuća noćenja.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije očekuje se porast dolazaka i noćenja od najmanje 3 posto u odnosu na prošlu godinu, dok se na Kvarneru očekuje 25 tisuća dolazaka turista i oko 90 tisuća noćenja, što bi donijelo poraste od 9 odnosno 12 posto u odnosu na lanjske prvosvibanjske praznike

26. travanj 2024 03:09