Hrvatska
StoryEditor

Ministar zdravlja Varga pronašao način na koji će zadržati liječnike i medicinske sestre u Hrvatskoj

20. Travanj 2015.

Prema podacima koje je Ministarstvo zdravlja prikupilo od ustanova u zdravstvu, od ulaska u EU do sredine ožujka ove godine Hrvatsku su napustila 233 liječnika i 98 sestara i medicinskih tehničara

No, tomu vjerojatno nije kraj jer su dopusnice za odlazak dosad od Hrvatske liječničke komore zatražila 673 liječnika, a od Hrvatske komore medicinskih sestara 173 sestre i tehničara. Ovaj podatak ponudio je ministar zdravlja Siniša Varga na upit koliko je liječnika i medicinskih sestara napustilo Hrvatsku od ulaska u Europsku uniju.

Riječ je o problemu koji se ne može riješiti preko noći, ali bi mogao do ljeta. Naime, kako Varga najavljuje, u javnu raspravu uskoro ulazi novi prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim će se regulirati i organizacija rada zdravstvenih radnika i njihovo nagrađivanje.

- Vjerujem da će izmjene biti usvojene u Saboru do ljeta. One neće dovesti do privatizacije javnoga zdravstva, štoviše jasno će razgraničiti javno i privatno zdravstvo, tako da nitko tko je ravnatelj ili šef odjela u javnoj ustanovi neće moći biti i vlasnik privatne ustanove. Zakon o radu dopušta stimulacije od tri bruto plaće godišnje. Od Vlade i Ministarstva uprave zatražili smo suglasnost za donošenje uredbe za stimulacije u zdravstvu. Čvrsto stojimo pri ideji da treba stimulirati radnike koji rade više, obavili smo dva kruga razgovora sa sindikatima i komorama, i to je jedan od prioriteta za rješavanje. Mijenjamo i Uredbu o koeficijentima plaća kako bi se bolje prepoznalo napredovanje u struci, umjesto napredovanja u bolničkoj hijerarhiji. Ograničili smo duljinu mandata pojedinaca na rukovodećim mjestima kako bi više osoba dobilo priliku za dokazivanje. Kako bi potaknuli mlade liječnike i sestre da ostanu u sustavu, obratili smo se i lokalnoj upravi i samoupravi da nam pomognu oko stambenog zbrinjavanja na ruralnim područjima, dovršavamo razgovore s komorama oko subvencioniranja kamata na stambene kredite za prvu nekretninu za liječnike i medicinske sestre. Odluka o subvencioniranju bit će donijeta u sljedećih nekoliko tjedana. U razgovorima s liječnicima i medicinskim sestrama saznali smo da je nered u sustavu jedan od glavnih razloga zašto odlaze, a da im je visina plaće manje važna.

Varga napominje da se u prva tri i pol mjeseca ove godine zaposlilo 80 liječnika i 660 medicinskih sestara i tehničara te prvostupnika sestrinstva. Prošle godine zaposlio se 201 liječnik i više od 1500 sestara i tehničara. Od početka mandata ove Vlade raspisano je preko 2500 liječničkih specijalizacija i užih specijalizacija, od čega lani 1414. Usto, lani je odobreno 218 specijalizacija iz hitne medicine, 91 iz anesteziologije, 61 iz pedijatrije, 53 iz ginekologije i opstetricije, što su neke od najdeficitarnijih specijalizacija.

- U Ministarstvu upravo kompletiramo zahtjeve zdravstvenih ustanova za specijalizacijama u ovoj godini i siguran sam da će brojke u najmanju ruku biti jednako dobre kao i lani. Novim zapošljavanjem uspjeli smo udjel mlađih od trideset godina  zaposlenih u zdravstvenom sustavu povećati s osam posto na početku 2012. godine na gotovo 12,4 posto u ožujku ove godine, kaže Varga. 

27. travanj 2024 02:32