Hrvatska
StoryEditor

‘Ministarstvo gospodarstva ne smije Spectrumu dozvoliti prodaju podataka‘

10. Veljača 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Najave u medijima o novom mogućem suvlasniku Ine s više od 50 posto vlasništva s kojim se zdravo za gotovo uzima zatvaranje Rafinerije nafte u Sisku i njezina prenamjena u regionalni distribucijsko-skladišni centar nije prihvatljiva, složni su Sindikat naftnog gospodarstva (SING) i Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN).

Oni se zalažu za opstanak obiju Ininih rafinerija. O njihovoj sudbini, kako su na konferenciji za medije istakli predsjednik SINK-a Božo Mikuš i glavni povjerenik sindikalne podružnice sisačke rafinerije te koordinator EKN-a Željko Jurašinović, nitko ne može odlučivati bez suglasnosti hrvatske Vlade. Stoga apeliraju da Vlada zauzme jasan i čvrst stav. 

Osim rafinerija, povukli su i pitanje potrebe novih sezimičkih snimanja, odnosno snimanja 2D seizmike u Jadranu koje radi britanska tvrtka Spectrum. To bi se, prema njihovim riječima, moglo pokazati jednom od najvećih afera u Hrvatskoj. Naime, tvrde, radi se protuzakonito jer odobrenje za snimanje nije izdano u skladu sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji je tada bio na snazi. Neće se ništa dobiti što već nije poznato jer je, podsjetio je Mikuš, Ina obavila puno opsežnija 2D seizmička snimanja i to 45773 kilometara u odnosnu na Spectrumovih 12280, uz to još i 7365 četvornih kilometara 3D seizmike koja se po kvaliteti ne može mjeriti sa 2D.

Prozvali su i ministra gospdoarstva Ivana Vrdoljaka, istaknuvši da je on jedan od velikih njihovih zagovornika, a o istraživanju ugljikovodika nema pojma i okružio se s ljudima koji po tom pitanju nisu ništa bolji niti znaju više od njega.

- Vrijednost radova koje je obavila Ina mjeri se u milijardama kuna, a svi su podaci predani državi koja ih uz dobru naknadu može ustupiti potencijalnim investitorima, a ne omogućiti Spectrumu da zarađuje na račun draže i Ine - naglasio je Mikuš, postavivši pitanje tko i iz kojeg razloga radi štetu državi.

Ako već nije prekasno, poručili su Sindikati, Ministarstvo gospodarstva ne smije Spectrumu dozvoliti prodaju podataka kojima raspolažu jer su oni svoja snimanja radili u svrhu znanstvenog istraživanja, a ne u svrhu istraživanja ugljikovodika.

Podsjetili su i na koncesije na kopnu o kojima se ne govori, a prolazi treća godina, a završili su s činjenicom da Spectrum kao veliku novost nudi ono što je još 1987. obznanjeno u Naftaplinovoj monografiji. To ujedno znači, napomenuli su, da ministrova najavljivanja ‘male Norveške’ nisu utemeljena jer kao što je rekao poznati britanski naftni stručnjak: ‘Prvo što sam naučio u naftnom biznisu je to da je budala ili lažljivac onaj tko na temelju seizmičkih mjerenja tvrdi da ne nekom području ima nafte ili plina.’

Kasnije poslije podne, iz sindikata INAŠ poručili su kako nisu dobili poziv na današnju konferenciju.

-  Sindikat INAŠ još od ožujka prošle godine upozorava na važnost očuvanja radnih mjesta i vertikalne integriranosti naftne kompanije koja je desetljećima bila pokretač hrvatskog gospodarstva, što uključuje daljnja ulaganja u rafinerije, istraživanja i proizvodnju te maloprodaju. INAŠ je iznenađen ovim samostalnim istupom druga dva sindikata koji ga nisu podržali u brojnim prethodno provedenim sindikalnim aktivnostima usmjerenima na očuvanje INA-e kao vertikalno integrirane naftne kompanije - poručili su iz sindikata. Za opstanak Ine, napomenuli su, ključno je hitno ulaganje u istraživanje i proizvodnju, modernizacija obje rafinerije i zaustavljanje devastacije maloprodaje.

18. travanj 2024 18:04