Hrvatska
StoryEditor

Ministarstvo gospodarstva: Zaštitit ćemo hrvatske interese u NE Krško

18. Studeni 2015.

Interesi hrvatskih tvrtki u gradnji suhog skladišta nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško (NEK) bit će maksimalno zaštićeni, poručili su u srijedu iz Ministarstva gospodarstva.

"Hrvatska je uvijek znala zaštititi nacionalne interesu pa će tako biti i u slučaju Nuklearne elektrane Krško koja je u jednakom, zajedničkom vlasništvu slovenske i hrvatske strane. Pred Nuklearnom elektranom je investicijski ciklus gradnje suhog skladišta istrošenog nuklearnog goriva i s tim povezanih investicija koje će se provoditi do zatvaranja elektrane, vrijednosti gotovo 200 milijuna eura", kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Dodaje da će Hrvatska "učiniti sve što je potrebno kako bi se i hrvatskim tvrtkama omogućio što je moguće ravnomjerniji udio u toj investiciji, a sukladno vlasničkim i upravljačkim pravima".  "To će se provoditi tako da se maksimalno štiti energetska i bilo koja druga sigurnost, stabilnost rada, ali i hrvatski interesi", kaže Vrdoljak.

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, u tijeku su pripremne radnje za pokretanje arbitražnog spora protiv Slovenije zbog sukoba hrvatske i slovenske strane u vezi upravljanja nuklearnom elektranom odnosno ispunjavanja odredbi međudržavnog sporazuma koji to regulira.

Riječ je o tome da, kako prenosi list, slovenska strana odbija provesti hrvatski zahtjev za imenovanjem novog člana dvočlane mješovite Uprave Nuklearne elektrane Krško, a to se dovodi u vezu s nepostojanjem volje slovenske strane za rješavanjem ključnih otvorenih pitanja.

Jedno od tih pitanja je značajni nesrazmjer u korist slovenskih tvrtki prema hrvatskima u održavanju i investicijskim projektima elektrane. Vrijednost tih poslova od 2010. do 2014. godine iznosila je oko 240 milijuna eura, no udjel hrvatskih tvrtki u tome je bio samo 20 posto, a slovenskih čak 63 posto. Stoga postoji bojazan hrvatske strane da će biti "izgurane" i prilikom najavljene gradnje suhog skladišta nuklearnog otpada, investicije koja se procjenjuje na gotovo 200 milijuna eura, piše uz ostalo Jutarnji list.

19. svibanj 2024 22:27