Hrvatska
StoryEditor

Ministarstvo kulture predlaže porezni odbitak na novinarske plaće

20. Srpanj 2014.

Gašenje izdanja poput Vjesnika, Nacionala i 21. stoljeća, predstečajni postupci malih i velikih izdavača te kontinuirani valovi otpuštanja radnika i smanjenja plaća, kao posljedice mjera štednje i restrukturiranja medijskih nakladnika, svjedoče poražavajućoj činjenici da su svi tiskani mediji (neki manje, neki više) u velikim problemima.

Zemlje Europske unije uvele su čitav niz različitih mjera kao potporu tiskanim medijima, posebice pri zapošljavanju novinara, čija profesija praktički nestaje. Iako službena evidencija ne postoji, procjenjuje se da je u Hrvatskoj od početka krize u tiskanim medijima posao izgubilo između 30 i 35 posto novinara, odnosno njih oko 1500. Izdavači su iscrpili sva rješenja, vrijeme je za radikalni zaokret koji podrazumijeva poteze države. Da stvar bude gora, izdavaštvo je lani ušlo i u ‘rizičnu‘ skupinu u HBOR-u, tako da od propasti 21. stoljeća državna banka medijima više ne izdaje kredite na obrtna sredstva. Javna rasprava o medijskoj politici u razdoblju od 2015. do 2020. godine planirana je do kraja ove godine. Ministarstvo kulture, koje je osnovalo Odjel za medije, ekskluzivno najavljuje nekoliko prijedloga mjera kako u Hrvatskoj zaustaviti negativne trendove u izdavaštvu.

Tri modela za spas

- Dosad smo identificirali tri modela: porezni odbitak za novinarske plaće, aktivnu poreznu politiku i poticaje Fonda za pluralizam novinarskih formi i sadržaja. Prva mjera podrazumijeva poreznu olakšicu u visini polovice ukupnog iznosa koji je medij isplatio za plaće novinara, na način da mediji u godišnjoj prijavi poreza deklariraju ukupan iznos isplaćen za plaće u prethodnoj godini, a 50 posto tog iznosa onda bi se odbilo od ukupnih poreznih obveza medija u istom razdoblju. Ako polovica premašuje porezne obveze, državni bi proračun razliku uplatio na račun medija. Dosadašnja procjena pokazuje da je riječ o ukupnim sredstvima potpore koja ne bi premašivala 70 milijuna kuna na godinu - kažu u Odjelu za medije Ministarstva kulture.Tijekom rasprave koja se u hrvatskoj javnosti vodila u povodu uvođenja posebno snižene stope poreza na dodanu vrijednost od pet posto na dnevne novine, 2013. godine pojavio se prijedlog da pravo na poreznu olakšicu nemaju sve novine dnevnog ritma izlaženja, nego da određeno tijelo, neovisno i o političkoj vlasti i o novinskoj industriji, olakšice usmjerava samo izdanjima koja zadovolje određene kriterije. Ako neki tjednik ili mjesečnik, recimo, objavljuje pornografiju, govor mržnje ili druge, prema procjeni kvalificirane komisije, sadržaje koji nisu u javnom interesu, onda ne bi dobio ni poreznu olakšicu. Komisija bi osim sadržajnih kriterija prilikom donošenja odluka mogla čak i nadzirati poslovanje medija, ocjenjujući nije li vlasnik s jedne strane smanjio plaće ili broj novinara, istodobno prebacujući profit u neku drugu djelatnost. Treća mjera Ministarstva kulture podrazumijeva osnivanje fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti tiskanih i internetskih informativnih medija. Fond bi funkcionirao prema programu javne potpore pisanim novinarskim radovima u tiskanim i internetskim medijima. Mediji bi na natječajima predlagali projekte, odnosno opisali što žele proizvesti, koliku potporu za to traže i kako će točno utrošiti ta sredstva, ako ih dobiju. Tako bi i dnevne novine ili informativna internetska stranica mogli predložiti da će ponovno otvoriti rubriku kulture ili vanjske politike, angažirjući pritom određeni broj stručnjaka. U svakom slučaju, sadržaj i poslovanje medija pravedniji su kriteriji za poreznu olakšicu od dosadašnjeg, da povlaštenu stopu od pet posto dobivaju isključivo dnevne novine, trenutačno njih 12. Na adresu Ministarstva financija u vrijeme Slavka Linića stiglo je bezbroj kritika na diskriminirajući porezni sustav, kojim su zakinuti svi ostali tjednici, mjesečnici, regionalni i lokalni mediji koji izlaze periodično. S Linićevom odlukom nije se složila ni ministrica Andrea Zlatar Violić.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera. Možete ga pročitati na iPadu, a aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE.. Tiskano izdanje možete kupiti na prodajnim mjestima koja možete pronaći OVDJE.

19. travanj 2024 22:01