Hrvatska
StoryEditor

Ministarstvo poljoprivrede: HUP se nije službeno povukao iz povjerenstava vezanih uz Program ruralnog razvoja

03. Listopad 2016.

Ministarstvo poljoprivrede nije zaprimilo službeni zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) o izuzimanju iz rada povjerenstava vezanih uz pravilnike iz Programa ruralnog razvoja i stoga ne može komentirati priopćenje koje je HUP poslao medijima nego samo nagađati o razlozima i trenutku ovog postupka, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.

HUP je, kako navode iz Ministarstva, sudjelovao u radu brojnih povjerenstava osnovanih pri Ministarstvu poljoprivrede, pa tako i izradi nacrta prijedloga pravilnika o provedbi pojedinih mjera iz Programa ruralnog razvoja

Iz Ministarstva napominju i kako je HUP sudjelovao i u izradi prvog pravilnika te kako cijene doprinos predstavnika HUP-a u radu povjerenstva.

"Kroz argumentiranu raspravu uskladili smo dio pogleda na sadržaj pravilnika, ali i na ciljeve Programa ruralnog razvoja", kažu u Ministarstvu.

Napominju kako se iz postupka HUP-a da naslutiti da postoji konceptualna razlika u pristupu rješavanju problema te kako ovo nije prvi takav potez HUP-a, dodavši da se udruga poslodavaca već izuzela iz rada povjerenstva o Zakonu o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom.

"Izgledno je kako pokušaj Ministarstva poljoprivrede da osnaži položaj poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom HUP ne želi podržati niti odstupiti od dosadašnje uobičajene prakse poslovanja", navode iz Ministarstva.

Napominju da su i dalje otvoreni za suradnju sa ciljem stvaranja uvjeta za ujednačeni razvoj svih sudionika u lancu, koji će rezultirati konkurentnošću sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane, smanjenjem uvoza i koristima za potrošače.

"Budući da je pravilnik u javnoj raspravi te svaki pojedinac i interesna skupina ima mogućnost dostaviti svoje prijedloge, komentare i argumente za izmjenu pojedinih stavki prijedloga propisa, a ako je najava HUP-a o izuzimanju iz rada povjerenstava točna, čudi nas njihov odabir trenutka i načina djelovanja", navodi se u priopćenju Ministarstva.

HUP se povlači iz povjerenstava vezanih uz Pravilnike iz Programa ruralnog razvoja

Članice HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede u nedjelju su izvijestile da su nezadovoljne novim prijedlozima pravilnika o provedbi mjere M04 "Ulaganja u fizičku imovinu", jer smatraju da predstavljaju udar na domaću proizvodnju i poljoprivredne tvrtke koje zapošljavaju veći broj radnika, ali i na male proizvođače, i zato se povlače  iz svih povjerenstava vezanih uz pravilnike iz Programa ruralnog razvoja, u kojima su sudjelovali kao socijalni partner.

Kako su pojasnili, članice HUP-a u pravilniku o provedbi mjere M04 „Ulaganja u fizičku imovinu“ nezadovoljne su podmjerama 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" i podmjerama  4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“, jer smatraju da u predloženom obliku predstavljaju ozbiljan problem ravnomjernom razvoju sektora domaće prehrambene industrije i poljoprivrede, s obzirom na postojeću strukturu proizvođača te njihove mogućnosti i potrebe.

Posebne zamjerke novim pravilnicima su diskriminirajuće odredbe prema kojima se nepravedno tretiraju povezana društva, koja njeguju posebnu tradiciju i povijest, koja u ta dva sektora desetljećima posluju, zapošljavaju veliki broj osoba i značajna su karika u lancu opskrbe, ocjenjuju u HUP-u.

19. travanj 2024 23:53