Hrvatska
StoryEditor

Ministarstvo poljoprivrede: u otkup vraćeno 47 posto mlijeka

12. Ožujak 2013.

Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo da je u sklopu Akcijskog plana za rješavanje problema mliječnog sektora u otkup vraćeno 47 posto ukupnih količina mlijeka obuhvaćenih planom, a u kojima je razina aflatoksina pala na dozvoljene razine.

Mljekare su nastavile s prikupljanjem mlijeka s farmi odvozom u bioplinska postrojenja te je od 26. veljače zaključno s jučerašnjim danom, 11. ožujka, prikupljeno 952.676 litara mlijeka, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Proizvođače mlijeka koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore mljekare su vratile u otkup mlijeka, jer je kod njih razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine. Tako je u otkup vraćeno 47 posto od ukupne količine mlijeka obuhvaćene Akcijskim planom na dnevnoj razini, što čini 740.572 litre zdravstveno ispravnog mlijeka dnevno, ističu iz Ministarstva.

Po podacima koje iznose, Veterinarska inspekcija uzela je uzorke mlijeka sa 493 gospodarstva, a negativni nalazi na aflatoksin utvrđeni su u 161 uzorku te je toliko gospodarstava vraćeno u otkup.

To znači da je 33 posto gospodarstava s kojih su uzeti uzroci mlijeka u okviru službenih kontrola vraćeno u otkup mlijeka odnosno vraćene su u otkup 740.572 litre mlijeka ili 47 posto ukupne količine mlijeka za koje su izvršene službene kontrole, navode iz Ministarstva.

Napominju kako tim uzorkovanjem mlijeka nisu obuhvaćena 192 poljoprivredna gospodarstva za koja je zamjena stočne hrane izvršena prošli tjedan, u razdoblju od 6. do 11. ožujka.

Veterinarska inspekcija i službe Hrvatske poljoprivredne agencije obišle su ukupno 776 poljoprivrednih gospodarstava i uzele ukupno 1.349 uzorka stočne hrane, od čega je 37 posto uzoraka imalo koncentracije aflatoksina iznad dozvoljenih granica.

Na dan 28. veljače isporučena je sva dogovorena količina zamjenske stočne hrane u prvom krugu - ukupno 337.971 kilogram, a u drugom krugu, do 11. ožujka, ukupno 334.185 kilograma. Tako je sveukupno do 11. ožujka isporučeno 712.156 kilograma stočne hrane (712 tona), ističu iz Ministarstva.

Navode i kako je od 9. veljače do 8. ožujka granična veterinarska inspekcija službeno uzorkovala 341 pošiljku uvoznog mlijeka i mliječnih proizvoda, a uzeto je 396 uzoraka (kod pojedinih pošiljaka uzeto više službenih uzoraka).

Za 308 pošiljaka poznat je rezultat laboratorijskih pretraga te je do sada ukupno utvrđeno 26 pozitivnih rezultata na aflatoksin u mlijeku, navode iz Ministarstva.

Uzorkovano je mlijeko iz 13 zemalja, odnosno iz 44 objekata.

Nesukladnost je za sada utvrđena u pošiljkama mlijeka iz dvije zemlje (Mađarska i Bosna i Hercegovina), to je mlijeko povučeno iz uvoza i distribucije te se ne nalazi na policama trgovina u Hrvatskoj.

U priopćenju Ministarstva se navodi i da je Poljoprivredna savjetodavna služba obišla ukupno 808 poljoprivrednih gospodarstava, a zatim ponovila obilazak još 206 gospodarstava, dok je Hrvatska poljoprivredna agencija obišla 170 poljoprivrednih gospodarstava.

Iz Ministarstva i dalje apeliraju na poljoprivrednike da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke te konzultiraju s predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjaka iz industrije mlijeka.

Također apeliraju na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade kako industrija mlijeka, tako i Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija.

03. svibanj 2024 13:43