16. lipanj 2016.

Ministarstvo turizma najavilo registar ugostiteljskih objekata

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, osim o trenutnim pokazateljima i kakva će biti turistička sezona, Turističko vijeće trebalo je od ministra turizma Antona Klimana čuti koje su osnovne smjernice Strategije razvoja turizma. To se, međutim, nije dogodilo jer zakazanoj raspravi nije sudjelovao ministar turizma (zbog aktualne situacije izglasavanja opoziva premijeru u Saboru).

Ipak, predstavnici Ministarstva obavijestili su turističke djelatnike okupljene u Vijeću o nekim aktualnim, nedavno pokrenutim projektima i inicijativama. Tako je najavljeno kako će resorno ministarstvo uskoro napraviti registar ugostiteljskih objekata, a sredstva za taj projekt pronaći će u fondvima EU. Osim toga, napomenuli su i inicijativu da se u Hrvatskoj uvedu vaučeri za turizam, kartice po uzoru na mađarske Szep kartice, kojima bi se stimulirala veća domaća potrošnja u turizmu, pogotovo u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Nedostatak radne snage u turizmu također se našlo na dnevnom redu. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo i Hrvatski zavod za zapošljavanje, poslodavci traže čak 20 tisuća radnika, koji bi radili kao konobari, kuhari, spremačice i slično. Istaknuto je kako HZZ u evidenciji ima 50 tisuća ljudi koji bi mogli popuniti ta radna mjesta. Stoga je, u suradnji sa Ministarstvom rada, pokrenuta mjera dodjeljivanja projekt menadžera svim onim poslodavcima koji traže takvu radnu snagu, a čiji je glavni zadatak bio omogućiti im da pronađu ljude adekvatne za pojedina radna mjesta u turizmu. Iz Ministarstva turizma napomenuli su kako je veliki dio radne snage iz Slavonije, umjesto na Jadran, otišao raditi u Njemačku. Kako bi preusmjerili “sezonce” na Jadran, najavljuju kako će iduće godine osigurati niz poticajnih mjera upravo za njih, a pokrenut će se i medijska kampanja.

Turistički djelatnici u problemu – nedostaje 30.000 sezonskih radnika

Što se, pak, aktualnih pokazatalja kakva će biti tekuća turistička sezona, tiče, nekih velikih razlika, u odnosu na prethodnu godinu, nema.

- Svjetska turistička organizacija procjenjuje kako će rast turističkog prometa u EU biti između 3,5 i 4,5 posto. Hrvatska će sigurno biti unutar tih granica - rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić.

Dodao je i kako se političke krize koje su zahvatile Tunis, Egipat i Tursku neće bitno odraziti na Hrvatsku, jer naša turistička ponuda ne nudi all inclusive aranžmane.

- Zemlje koje to nude, poput Španjolske, apsolutni su pobjednici sezone i bilježe između 12 do 13 posto rasta - pojasnio je.

Uz naznaku kako valja napraviti temeljitu rekategorizaciju smještaja, čelnik HTZ-a ocijenio je kako će Hrvatska imati solidnu turističku sezonu.