Hrvatska
StoryEditor

Ministarstvo zdravlja traži konzultante za bolnički masterplan

06. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Ministarstvo zdravlja RH pozvalo je oglasom u dnevnom tisku zainteresirane konzultante da se jave na natječaj za bolnički masterplan.

Nakon što je dobilo zajam od Svjetske banke za razvoj hitne službe Ministarstvo zdravlja pozvalo je zaintersirane konzultante da se jave. U oglasu se navodi da se pismo namjere mora poslati do 19. rujna, a od potencijalnih konzultanata se traži da skupinu čini najmanje petero ljudi, a moraju imati iskustva u zdrastvenim reformama, prijašnje iskustvo rada na ovakvim procesima u dvije tranzicijske zemlje i najmanje tri slična zadatka u protekle tri godine. 

Njihov posao trebao bi trajati šest mjeseci i bio bi podijeljen prema natječaju objavljenom u pet faza. U prvoj fazi trebali bi analizirati i procijeniti trenutno stanje što se tiče ekonomskih i pravnih utjecaja u zdravstvu. Nakon toga bi trebali pronaći i istražiti moguća poboljšanja u zdravstvu, ali i regulatornom dijelu. Treći zadatak je priprema bolničkog masterplana za strateško planiranje u razvoju zdravstvenih usluga, te razvijanje mehanizama s ostalim subjektima u zdravstvu, kao što su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Posljednja faza konzultantskog posla bila bi razvijanje i prijedlog detaljnih uputa kako to implementirati u bolnički masterplan koji za cilj ima reviziju kompletnog bolničkog sustava u Hrvatskoj kako bi se poboljšala iskoristivost kapaciteta, pregled troškova s prijedlozima ušteda da bi se osigurala finacijska stabilnost i nesmetan rad bolnica.

Podsjetimo, danas se na sjednici Vlade raspravljalo o Nacrtu prijedloga nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. – 2020. Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da su u izradi strategije sudjelovali zdravstveni profesionalci, pacijenti, sindikati, ekonomisti, pravnici te da je više od 300 ljudi dalo svoj doprinos. - Ovaj strateški dokument zasnovan je na stručnim i znanstvenim dokazima, kazao je ministar, istaknuvši da je ova strategija uvjet bez kojeg se ne može pristupiti europskim fondovima.

25. travanj 2024 03:14