27. kolovoz 2012.

Mirenja Vlade i sindikata nastavlja se nakon referenduma

Mirenje između Vlade i četiri sindikata javnih službi nastavit će se nakon što sindikati provedu referendum među članstvom o dodatku sporazuma koji je Vlada predložila u procesu mirenja, izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima.

Sindikati učitelja, zaposlenih u srednjim školama, znanosti i visokog obrazovanja, te medicinskih sestara provest će referendum 12. i 13. rujna, a nastavak mirenja zakazan je za 15. rujna, rečeno je nakon današnjeg drugog kruga postupka mirenja. - Na sastanku 15. rujna vidjet ćemo je li postupak mirenja uspio ili ne - rekao je novinarima Mrsić.I iz Odnosa s javnošću Vlade kratko je priopćeno da se mirenje u kolektivnom radnom sporu oko izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe nastavlja te da će se idući sastanak održati 15. rujna, nakon što sindikati provedu referendum o prihvaćanju dodatka 1. Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, koji je u procesu mirenja predložila Vlada.

Do mirenja je došlo nakon što su četiri sindikata javnih službi - tri sindikata prosvjete i znanosti te sindikat medicinskih sestara, odbila Vladin prijedlog izmjena TKU-a kojima bi zaposleni u javnim službama ostali bez regresa i dvije božićnice, te sa smanjenim jubilarnim nagradama, dnevnicama i naknadama za prijevoz. Sindikati traže da se prethodno o tome izjasni njihovo članstvo na referendumu te da im se ukinuta materijalna prava isplate retroaktivno nakon što zemlja izađe iz krize.