Hrvatska
StoryEditor

Mirenje može biti odličan poslovni alat

06. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

U organizaciji Hrvatske udruge za mirenje od danas do petka 8. svibnja održava se konferencija Mediation Visit to Croatia.

Cilj konferencije je približiti svim dionicima važnost i prednosti mirenja prije samih sudskih procesa. Predavanje su prvog dana održali Victor Schahter, predsjednik fondacije Foundation for Sustainable Rule of Law i John Koeppel, ambasador fondacije.

Oni su u početku ispričali da putuju po raznim dijelovima zemlje kako bi objasnili ono što su pokušali danas približiti i hrvatskoj zainteresiranoj javnosti. Istaknuli su da su u pripremi saznali da je Hrvatska vodeća zemlja u svijetu po broju sudskih procesa po stanovniku, te da je takav trend neodrživ.

- Ne može se uspjeti samo kroz sudske procese, već se mora pribjegavati i izvansudskim metodama kao što su arbitraža i mirenje. To nisu jednake stavri i poslovni ljudi moraju početi shvaćati mirenje kao poslovni alat. U SAD-u takva situacija je normalna i gdje god dođemo i objasnimo prednosti mirenja u tim zemljama taj alat postane popularan i korisan – rekao je Victor Schater.

Dodao je da su sudovi pretrpani i da suci imaju previše posla. Tu u pitanje i dolazi motivacija sudaca i koliko se mogu posvetiti pojedinom slučaju, kako je i sam rekao predsjednik Hrvatske udruge za mirenje Srđan Šimac.

- U procesu mirenja strane se tretiraju kao osobe, a ne kao slučajevi, što je velika razlika – istaknuo je.

S druge strane mirenje je dobrovoljan proces i puno se lakše rješavaju stvati ističe Koeppel. Prvenstveno se tu radi o rokovima i dogovorima na kraju.

- Suci imaju mogućnost na kraju dosuditi samo kaznu. Mi smo kroz postupke mirenja imali različite dogovore na kraju i to je isto tako prednost. Smatramo da se treba više pažnje trebai posvetiti ovoj mogućnosti. I na kraju poruka odvjetnicima koji misle da će ovako manje zarađivati - to nije istina. Moja tvrtka i ja osobno više zarađujemo kroz mirenja nego sudske procese – rekao je za kraj Koeppel.

24. travanj 2024 13:45