Hrvatska
StoryEditor

Miro Bulj poziva da se ispita tko surađuje s MOL-om i tko je iz Vlade i Sabora u sukobu interesa

10. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj u utorak je pozvao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da provjeri sve saborske zastupnike, premijera, ministre i potpredsjednike Vlade imaju li ikakvu suradnju s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem ili izravno s MOL-om te utvrdi je li u potpisivanju bilo kakvih ugovora bilo sukoba interesa.

Prema pisanju medija, Bulj je prije desetak dana na svom facebook profilu objavio kako je  zatražio od Petrovića da odgovori na pitanje da li njegova tvrtka, ili MOL, ili tvrtke u vlasništvu MOL-a posluju s tvrtkama u vlasništvu hrvatskih političara ili članova njihove uže obitelji. S obzirom da odgovor nije dobio, s konferencije za novinare u Sinju pozvao je Povjerenstvo na provjeru.

- Pozivam Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da provjeri premijera, potpredsjednike Vlade Karamarka i Petrova, ministre gospodarstva i poduzetništva i sve ostale ministre, zastupnike, ako imaju nekakvu suradnju s MOL-ovim konzultantima ili MOL-om, koji je otuđio našu Inu na neprijateljski način. Naši političari su dozvolili da se ono što vrijedi 100 milijardi dolara proda po bagatelnoj cijeni. Ne zna se jesu li nešto platili, poručio je Bulj.

Povjerenstvo, DORH i Uskok pozvao je da “odrade svoj posao”. “Most će štititi hrvatske interese, a ne da se Hrvatska rasprodaje”, naglasio je.

Novinari su ga pitali misli li na ugovore o kojima piše Nacional, a prema kojima je Josip Petrović preko svoje tvrtke za usluge i medijske analize u razdoblju nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a gotovo pune dvije godine plaćao usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade.

Bulj je odgovorio kako nije vidio Nacionalov članak, već da je tu Povjerenstvo koje je plaćeno da to provjeri.

- Ne možete biti u Vladi i Saboru, a biti konzultant tvrtke koja otuđuje našu Inu, poručio je Bulj.

Tijekom dana uslijedio je odgovor Tomislava Karamarka. Prvi potpredsjednik Vlade i čelnik HDZ-a najavio je u utorak da će uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da detaljno istraži slučaj vezan uz suradnju tvrtke njegove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem, istaknuvši kako je tijekom cijele svoje karijere uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, te će to nastaviti činiti i dalje.

Istovremeno, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković drži kako za sada objavljeni podaci o poslovnom odnosu između supruge potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i njegovog prijatelja, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL, Joze Petrovića ne upućuju na to da je došlo do povrede zakona, ali ukazuju na "postojanje određene interesne povezanosti" zbog koje je Karamarko "dužan otkloniti svaku sumnju u sukob interesa".

23. travanj 2024 19:48