Hrvatska
StoryEditor

Mito za profesore ekonomije studenti ostavljali u kafiću i trgovini

07. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Prema izvorima Večernjeg lista mito se osječkim profesorima Ekonomskog fakulteta ostavljao u trgovini, u vrećici sa tisuću eura i tako već deset godina. Izvor tvrdi kako poznaje dvoje studenata koji su na taj način ostavili novac te ‘položili‘ ispit.

Podsjetimo, petero sadašnjih i bivših profesora i jedan asistent Ekonomskog fakulteta u Osijeku, 21 student te 12 posrednika uhićeno je u petak u nastavku akcije Indeks. Ukupno je to 39 osoba. U istražnom zatvoru završili su profesori Miljenko Crnjac, Goran Marjanović i njegov asistent Dražen Čučić, posrednik Ivan Vukadinović i još jedan posrednik. Istražitelji su zakucali još na vrata, neslužbeno doznajemo, profesora Petra Proklina i Luke Crnkovića, ali će se oni braniti sa slobode. 

Protiv svih osumnjičenih doneseno je rješenje o pokretanju istrage.

USKOK osumnjičenike tereti da su u dogovoru s posrednicima profesori studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na pokazano znanje. Zauzvrat su primali novac i poklone. 

Kako Večernji doznaje studente se puštalo i na molbu ili za uslugu, novac se ostavljao i po kafićima.

Zanimljivo je da se uhićenja događaju u vrijeme izbora novog rektora osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera. Dekan Ekonomije Željko Turkalj jedan je od kandidata koji uživa veliku potporu članova Senata. Turkalj jučer nije odgovarao na pozive, a vijest da su istražitelji ‘upali‘ na fakultet zatekla ga je na službenom putu pa se hitno vraćao u Osijek.

Luka Crnković predavao je računovodstvo na Ekonomskom fakultetu, a u međuvremenu je prešao na Studij kulturologije. Goran Marjanović predaje međunarodnu ekonomiju, a vijest o njegovom uhićenju, tetoviranom rockeru i omiljenom profesoru, studente je šokirala. Među uhićenim je posrednicima, priča se, i nekoliko službenika fakulteta.

24. travanj 2024 22:06