Hrvatska
StoryEditor

Mlinarić: Natječaj iz Programa ruralnog razvoja treba poništiti jer su njime zakinuti OPG-ovi

04. Studeni 2015.

Predsjednik udruge Nezavisni hrvatski seljaci Mato Mlinarić kazao je u srijedu kako treba poništiti natječaj iz Programa ruralnog razvoja za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, jer su u njemu zakinuta obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Riječ je o natječaju za mjeru 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava".

Veselili smo se mjerama iz Programa ruralnog razvoja, misleći da će obiteljska poljoprivredna gospodarstva imati velike šanse dobiti novac, no dogodilo se to da je samo šestero ljudi dobilo 580 milijuna kuna, kazao je Mlinarić na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede.

- Mislimo da je to tragično, sumnjamo da je u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, gdje su se programi bodovali i gdje su se donosile odluke, bilo malverzacija. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je dužan pozvati Državno odvjetništvo i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, rekao je Mlinarić.

Smatra da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva zakinuta te je pozvao sve poljoprivrednike koji su razočarani da se žale na rješenja koja će dobiti.

Savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić kazao je kako se nezadovoljni poljoprivrednici mogu pisanim putem, žalbom ili prigovorom, obratiti Ministarstvu poljoprivrede, koje će pritužbe razmotriti i u najkraćem mogućem roku donijeti odluku o njihovu prihvaćanju ili odbacivanju. Spomenuo je kako se dio poljoprivrednika na mjeri 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda" žalio te da je dio žalbi prihvaćen i upućen na ponovno bodovanje.

24. travanj 2024 20:51