Hrvatska
StoryEditor

Mljekari složni: Ne damo mlijeko otkupljivačima

21. Listopad 2012.

Proizvođači mlijeka sutra će prestati isporučivati mlijeko sa svojih farmi otkupljivačima, odlučili su danas na sastanku u Terezinom Polju kod Virovitice predstavnici Saveza udruga proizvođača mlijeka Republike Hrvatske i sedam županijskih udruga.

Glasnogovornik Saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić izjavio je da su mljekari jedinstveni u odluci da mlijeko neće predati otkupljivačima dok mu cijena ne bude 4 kune i 5 lipa po litri. ‘Mi se nadamo da će druga strana i treća strana, i prerađivači i Ministarstvo poljoprivrede, prihvatiti naše uvjete i da ćemo dijalogom naći rješenje i da neće biti dulje obustave‘, naglasio je Babić.

Antun Laslo, predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka, koji su mljekari osnovali na današnjem sastanku, kazao je da će farmeri sutra s mlijekom ponuditi svoje mještane i prijatelje. ‘Grijeh je baciti ono što si mukom stekao, a mi ga s mukom proizvodimo, onda je bolje podijeliti ga ljudima na farmama jer zakonski javno ne smijemo dijeliti, a ako ne bude bilo odaziva onda ćemo ga proliti po njivama‘, kazao je Laslo. Procijenio je da će na na farmama sutra ostati oko milijun litara mlijeka.

Problem zbog kojeg farme u Hrvatskoj zatvaraju svoja vrata počeo je u veljači ove godine kada su prerađivači mlijeka smanjili cijenu s 2 kune i 65 lipa na, kako je rekao Laslo, sramotno nisku cijenu koja u većini slučajeva ne prelazi 2 kune i 9 lipa i s kojom proizvođači mlijeka posluju s gubicima.

Komentirajući izjavu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da nema prostora za povećanje cijene mlijeka Laslo je ministru zamjero da tako olako govori kako se cijena mlijeka ne može podići, a za cijene struje, plina, goriva se nikoga ne pita kada poskupljuju.

16. travanj 2024 19:12