Hrvatska
StoryEditor

MMF povisio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva, a snizio za nezaposlenost i inflaciju

06. Listopad 2015.

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak povisio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini i to na 0,8 posto, ujedno snizivši procjene nezaposlenosti i inflacije za ovu i iduću godinu.

U redovnim jesenskim prognozama za svjetsko gospodarstvo MMF sada procjenjuje da će rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini iznositi 0,8 posto, što je za 0,3 postotna boda više no što su prognozirali u travnju u redovnim proljetnim prognozama. Prognoza za iduću godinu potvrđena je na jedan posto.  MMF je ujedno znatno snizio prognoze stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj i idućoj godini. Tako sada za ovu godinu prognoziraju stopu nezaposlenosti od 16,6 posto, naprema proljetos prognoziranih 17,3 posto. U idućoj godini nezaposlenost bi trebala kliznuti na 16,1 posto, što je za 0,8 postotnog boda manje no što su u MMF-u prognozirali u proljetnim prognozama.

Izmijenjena je i prognoza inflacije u Hrvatskoj u ovoj i idućoj godini pa se za ovu godinu sada prognozira blaži pad potrošačkih cijena u ovoj godini, za 0,4 posto, naprema u travnju očekivanog pada od 0,9 posto. U idućoj bi godini, prema novim procjenama MMF-a cijene trebale ponovno porasti, i to za 1,1 posto, što je za 0,2 postotnog boda više no što su u MMF-u prognozirali proljetos.

Višak u bilanci plaćanja iskazan udjelom u BDP-u bit će, pak, ove godine po novim MMF-ovim procjenama manji no što je prognozirano u travnju i iznosit će 1,7 posto. Prema travanjskim je prognozama trebao iznositi 2,2 posto. U idućoj bi godini po novom izvješću mogao kliznuti na 1,5 posto, naprama dva posto prognoziranih u travnju.

Nakon rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda u prvom i drugom tromjesečju za 0,5 odnosno 1,2 posto i druge financijske institucije posljednjih su mjeseci podignule prognoze gospodarskog rasta. Tako je Hrvatska narodna banka u dva navrata projekcije gospodarskog rasta za 2015. revidirala prema gore, i sada očekuje da će hrvatski BDP ove godine porasti za 0,5 posto. U 2016. godini očekuje ubrzanje gospodarskog rasta, na 0,9 posto. Ekonomski institut Zagreb (EIZ) procjenjuje da bi ove godine gospodarski rast mogao biti 0,5 posto, a stopu rasta BDP-a iznad jedan posto očekuju tek 2016. godine. Hypo Alpe Adria banka (HAAB) revidirala je naviše raniju procjenu gospodarskog rasta Hrvatske u ovoj godini s 0,5 na 1 posto, a za 2016. zadržala prilično suzdržanu projekciju rasta od 0,5 posto. Da bi Hrvatska u 2016. trebala biti u stanju udvostručiti tempo rasta BDP-a, sa 0,5 posto na 1 posto, procjenjuju i analitičari Raiffeisena. Rebalansom proračuna Vlada je nedavno podignula procjenu ovogodišnjeg rasta BDP-a s 0,5 na 1,1 posto. 

Poljska i Rumunjska s najvišim stopama rasta u skupini

U široj skupini europskih gospodarstava u nastajanju i u razvoju, u koju MMF svrstava Hrvatsku, a obuhvaća još Tursku, Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Bugarsku i Srbiju, najsnažnije bi ove godine trebalo porasti poljsko i rumunjsko gospodarstvo, za  3,5 odnosno 3,4 posto. U 2016. rumunjski bi gospodarski rast trebao dodatno ubrzati, na 3,9 posto dok bi se u Poljskoj trebao zadržati na razini tekuće godine. Za Mađarsku MMF za ovu godinu prognozira 3-postotni rast gospodarstva, ali i usporavanje u 2016., na 2,5 posto. Srpsko bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 0,5 posto, te 1,5 posto u 2016.

26. travanj 2024 15:53