Hrvatska
StoryEditor

Mogu li poslovne knjižnice pomoći restrukturiranju hrvatskog gospodarstva?

17. Ožujak 2015.

Očita je potreba da knjižnice u Hrvatskoj postanu i "poslovne knjižnice", što se želi postići Programom "Work with US" koji Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj provodi u suradnji s knjižnicom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskim knjižničarskim društvom.

Osim što su kulturne i obrazovne ustanove, knjižnice su u SAD-u i Velikoj Britaniji i „poslovne knjižnice", jer su središnje mjesto za poduzetništvo, te program "Work with us" potiče da i knjižnice u Hrvatskoj postanu i u poslovnom segmentu mjesto pružanja potrebnih usluga za lokalnu ekonomiju.

Dakle, na knjižnice u tom smislu ne treba gledati samo kao mjesto kamo poslovni svijet dolazi po informaciju, već knjižnice preuzimaju ulogu pružanja raznih specifičnih usluga za te potrebe zajednice.

- Ako su potrebe zajednice i ekonomske, onda ih treba zadovoljiti, stav je Christiana Wrighta, savjetnika za tisak i kulturu Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra da je cilj ideje o poslovnim knjižnicama "da postanu jedan od ključnih faktora u restrukturiranju hrvatskog gospodarstva".

- To nije iluzorno. Slična se nastojanja pomaganja poduzetništvu preklapaju na više adresa, u poduzetničkim inkubatorima, Zavodu za zapošljavanje, Hrvatskoj gospogarskoj komori i drugdje, sve za uske segmente korisnika. U biti treba naći načina da se oni nadopunjavaju, pa bi se edukacija o poslovnim znanjima mogla prebacivati na knjižnice, koje svakako imaju više korisnika nego npr. poduzetnički inkubatori, kaže Udiljak Bugarinovski.

Dodaje da bi poduzetnici cijenili to da na putu do realiziraje svoje poslovne ideje sva potrebna znanja mogu dobiti na jednom mjestu, a ne da moraju obilaziti "sto vrata" samo da bi započeli svoj poduzetnički pothvat.

U Velikoj Britaniji u tom je smislu British Library učinila ogroman iskorak. Zahvaljujući dobro osmišljenim predavanjima i radionicama o tome kako se osniva tvrtka i rade poslovni planovi, British Library danas ima 350. 000 članova samo za biznis usluge.

Promičući program "Work with us" Veleposlanstvo SAD-a uručuje knjižnicama zbirke knjiga na engleskom jeziku s liste „Books that shaped work in America“ (Knjige koje su oblikovale rad u Americi). Lista je to koju su sastavili Kongresna knjižnica u Washingtonu i Američko ministarstvo rada.

U promociju programa "Work with us" uključuje se povremeno i poslovni knjižnjičar iz Batimorea Ray Cruitt. Do sada je program prezentiran u deset županijskih knjižnica, a slijede još Šibenik, Gospić, Dubrovnik, Split i Sisak. Svi oni imaju mogućnost razraditi svoj prijedlog kako da dio kapaciteta knjižnice usmjere prema poslovnim znanjima, kako će oblikovati kutak ili odjel za to, a poseban će žiri projekta ocijeniti pristigle prijedloge, te će američko Veleposlanstvo novčanom nagradom za realizaciju tog prijedloga nagraditi najzanimljiviji prijedlog.

25. travanj 2024 15:57