Hrvatska
StoryEditor

Moguće produljenje roka za ponude za Imunološki zavod

13. Veljača 2015.
Piše:
liderhrt

Jadran galenski laboratorij (JLG), Visia Croatica, Pharmas zajedno s investicijskim fondom Nexus Private Equity i nizozemski Bilthoven Biologicals dobili su dozvolu da provedu dubinsko snimanje poslovanja te hrvatske strateški važne tvrtke.

Imunološki zavod danas je priopćio da je Centar za restrukturiranje i prodaju ovlastio te četiri tvrtke za provedbu postupka "due diligence" u Imunološkom zavodu. CERP razmatra zahtjev investitora za produljenje roka za predaju obvezujućih ponuda za Imunološki zavod, a moguće je da se taj rok produlji za 15 pa i više dana. 

Rok za obvezujuće ponude za Imunološki zavod istječe 18. veljače, a kako su investitori tražili da se produlji, CERP će to razmotriti i u ponedjeljak, 16. veljače, investitore i javnost obavijestiti o produljenju. Time se otvara mogućnost da i drugi investitori koji za sada nisu išli u "due diligence" u Imunološki, odnosno njih tri od ukupno sedam koji su poslali pisma interesa da otkupe ponudbenu dokumentaciju, rečeno je na današnjem susretu s novinarima u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Prvobitno je za Imunološki stiglo osam pisama interesa, ali kako se, po riječima v.d. ravnatelja CERP-a Milana Dejanovića, HZZO sam pismeno isključio, ‘u igri‘ ih je ostalo sedam. Vlada je 2. siječnja donijela odluku o provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda te o njihovoj početnoj cijeni od 49,3 kune za dionicu. Prema toj odluci, prikupljat će se obvezujuće ponude za kupnju 157.997 dionica iz državnog portfelja, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica. Investitor mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske te osigurati proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo prikupljene od populacije u Hrvatskoj, kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla namijenjenih vlastitoj populaciji, na temelju sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi.

25. travanj 2024 00:36