Hrvatska
StoryEditor

MOL: Ako želi kupiti dionice Ine, neka Vlada to kaže službenim kanalima

23. Srpanj 2014.

Ako hrvatska Vlada želi pregovarati o otkupu MOL-ova udjela u Ini, mađarska kompanija tražit će od Vlade da iskaže takvu namjeru putem službenih kanala, prenosi mađarski poslovni portal Portfolio.hu

Nakon što je jučer ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao da se razmatra mogućnost da Hrvatska otkupi dionice Ine od MOL-a, mađarska kompanija poručila je tamošnjim medijima da njezina strategija u vezi Ine ostaje nepromijenjena – želi da hrvatska naftna kompanija nastavi poslovati prema tržišnim načelima.

Ako će pregovori s hrvatskom Vladom biti uspješni i Ina nastavi poslovati prema tržišnim načelima, to će u dugome roku stvoriti rast i uvećavati vrijednost dioničarima, ističu iz MOL-a.

No, ako pregovori ne uspiju, a hrvatska Vlada i dalje bude nastojala zadobiti državnu kontrolu u Ini, MOL će prodati svoj udjel u Ini od 49,1 posto, poručuje mađarska kompanija.

"Ako hrvatska Vlada cilja uspostaviti državnu kontrolu nad Inom, unatoč uznapredovaloj fazi privatizacije, MOL će zatražiti od vladina kabineta da putem službenih kanala iskaže namjeru o otkupu udjela u Ini, na isti način kao i druge zainteresirane strane za kupnju tog udjela“, stoji u priopćenju MOL-a, koje prenosi mađarski poslovni portal.

Novi krug pregovora, peti po redu, između predstavnika hrvatske Vlade i MOL-a o budućnosti Ine trebao bi se održati u Zagrebu u petak, 25. srpnja.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je u utorak da Hrvatska želi ispregovarati zajam za otkup Ininih dionica od MOL-a i tako riješiti nesporazum s mađarskom naftnom kompanijom oko domaće naftne kompanije.

"Dionice koje posjeduje MOL i do 19 posto Ininih dionica u našem vlasništvu mogli bismo koristiti kao kolateral. Na taj način ne bi bilo potrebe za državnim jamstvima, a ta transakcija ne bi uvećala javni dug", kazao je Vrdoljak u razgovoru za novinsku agenciju Bloomberg.

04. svibanj 2024 13:11