11. listopad 2016.

MOL: Podupiremo menadžment Ine u osiguranju fleksibilnosti domaće prerade nafte

lider.media
lider.media

MOL podupire menadžment Ine u nastojanjima da osigura fleksibilnost domaće prerade nafte i jača sigurnost opskrbe, kao i da optimizira imovinu kompanije te minimizira njezine gubitke, navodi se u izjavi mađarske kompanije u povodu transporta 600 tona sirove nafte s hrvatskih naftnih polja na preradu u riječku umjesto u sisačku rafineriju.

- MOL, kao najveći dioničar Ine, u potpunosti podupire menadžment Ine u njegovim nastojanjima da osigura fleksibilnost prerade domaće nafte i optimizira imovinu kompanije, dok ujedno jača sigurnost opskrbe u Hrvatskoj, kaže se u utorak objavljenoj izjavi mađarske kompanije.

Iz MOL-a tvrde kako je operativna odluka o transportu 600 tona, što predstavlja otprilike 1 posto ukupne mjesečne domaće proizvodnje sirove nafte, u riječku rafineriju, koja ima kapacitet od 4 milijuna tona, što premašuje veličinu hrvatskog tržišta, korak u tom smjeru.

- MOL će, kao odgovorni dioničar, nastaviti podupirati menadžment Ine u njegovim naporima da poboljša njezine operacije, optimizira njezinu imovinu i minimizira njezine gubitke u skladu s najboljim interesima Ine. Jačanje Inine konkurentnosti i profitabilnosti je u interesu Ininih dioničara, uključujući i MOL-a, zaključuje se u priopćenju.

Podsjećamo, u noći s petka na subotu u riječku rafineriju prevezena je kompozicija od 12 vagona odnosno oko 600 tona domaće sirove nafte iz Graberja Ivanečkog. Ministar gospodarstva u tehničkoj vladi Tomislav Panenić u subotu je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova nadzornog odbora i uprave Ine prevezena domaća nafta u riječku rafineriju, a potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov najavio je da će njegova stranka Most nezavisnih lista tražiti sankcije. Do sada se domaća nafta uobičajeno prerađivala u sisačkoj rafineriji pa su sindikalni predstavnici izrazili nezadovoljstvo držeći da je to novi udar na Sisak i sisačku rafineriju, ali i na institucije države.