Hrvatska
StoryEditor

Monetizacija i fiskalizacija - riječi koje su obilježile 2012.

23. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Fiskalizacija, monetizacija autocesta, fiskalne blagajne, monetizacija nekretnina, monetarna suverenost, fiskalna litica… godina na izmaku trebala je donijeti oporavak i prekretnicu u gospodarskom razvoju Hrvatske, ali, eto, donijela je nekoliko novih pojmova koji su se, kako je godina odmicala, pretvarali u floskule i nerazumljive novinske naslove.

Top-riječ ove godine svakako je fiskalizacija, koja u Hrvatskoj podrazumijeva cjelokupni proces uvođenja i funkcioniranja fiskalnih sustava, a zacijelo ju je najviše puta upotrijebio Slavko Linić. Fiskalna konsolidacija također je lako prelazila preko usta stručnih i nestručnih. Kome treba i kome ne treba, a riječ je o prilagođavanju prihoda i rashoda, ali ovako ipak zvuči kao manji problem ili u najmanju ruku nešto stručno što se događa (i) u Europi. 

Srebrnu medalju za najveću izlizanost u 2012. svakako je zaslužila monetizacija, čiji se raspon upotrebe povećavao s krajem godine. Počeli smo s monetizacijom autocesta, šuma i struje, monetizacija se upotrebljavala od Dubrovnika do Vukovara, monetizirali su se projekti, veliko M izgovaralo se gdje se stiglo. Ako bi se dijelila nagrada za ‘najcool‘ riječ u 2012., monetizacija bi svakako dobila tu titulu

20. travanj 2024 00:01