Hrvatska
StoryEditor

Moody‘s skresao rejting i Zagrebačkom holdingu

05. Veljača 2013.

Agencija Moody‘s snizila je kreditni rejting Zagrebačkog Holdinga s ‘Baa3‘ na ‘Ba2‘ slijedom nedavno sniženog rejtinga njegovog vlasnika Grada Zagreba, uvrstivši ga odmah na razmatranje radi eventualnog dodatnog sniženja.

Krajem prošlog tjedna Moody‘s je snizio kreditni rejting Grada Zagreba s ‘Baa3‘ na ‘Ba1‘, u paketu sa sniženjem rejtinga Hrvatske s ‘Baa3‘ na ‘Ba1‘. Prognoza za rejting Hrvatske izmijenjena je iz negativne u stabilnu dok je prognoza za rejting Grada Zagreba izmijenjena iz stabilne u negativnu, i to zbog pritiska na gradske financije koji generira Zagrebački Holding.

Gradsko poduzeće ima sve više problema s likvidnošću a stanje dodatno otežavaju slaba profitabilnost i poveliki dug, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

U protekle dvije godine likvidnost Zagrebačkog Holdinga pod velikim je pritiskom zbog velikog udjela kratkoročnog u ukupnom dugu i kamata na velika zaduženja povezana s provedbom opsežnog programa kapitalne potrošnje, ističe se u priopćenju.

Dodatni su razlog za sniženje rejtinga snažne institucionalne i financijske veze s Gradom Zagrebom, čija će kontinuirana potpora i dalje biti ključ za očuvanje krhke profitabilnosti gradskog poduzeća i njegova poslovanja.

Moody‘s je ujedno uvrstio novi rejting Zagrebačkog Holdinga na razmatranje radi dodatnog sniženja u očekivanju njegova poslovnog izvješća za 2012. i prognoza za tekuću i naredne godine. Procjena bi trebala trajati tri mjeseca a u fokusu su dodatni poslovni i likvidnosni pritisci povezani s izmijenjenim makrogospodarskim i financijskim prilikama.

Agencija bi mogla podići rejting Zagrebačkog Holdinga ako povisi rejting Grada Zagreba, ali samo pod uvjetom značajnog poboljšanja financijskih rezultata i likvidnosti i održivog smanjenja duga.

Analogno bi rejting mogao biti dodatno snižen u slučaju dodatnog sniženja rejtinga Grada Zagreba. Mogući okidači za sniženje mogle bi biti i ‘negativne izmjene institucionalnog i financijskog okvira u kojem Zagrebački Holding posluje‘ te dodatno pogoršanje poslovnih rezultata i likvidnosti i povećanje duga.

24. travanj 2024 12:23