Hrvatska
StoryEditor

Moramo u većoj mjeri koristiti institucije Europske unije za poboljšanje izvoza

05. Rujan 2014.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović predstavio je danas splitskim poduzetnicima i gradskim čelnicima mjere podrške izvozu koje provode Vlada i Ministarstvo, ističući i kako Hrvatska mora u većoj mjeri koristiti institucije Europske unije za poboljšanje svojeg izvoza.

Mi smo mala diplomacija i posebice je važno da se uključimo u "Misiju za rast" Europske komisije radi povećanja šansi naših izvoznika na dalekim tržištima, rekao je Klisović koji je u Županijskoj gospodarskoj komori Split predstavio Akcijski plan podrške izvozu 2014.-2015. kojeg je Vlada usvojila u svibnju ove godine.

Po njegovim riječima, za hrvatsku gospodarsku diplomaciju najprioritetnija su tržišta EU i zemalja Cefta-e, potom tržišta Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, zemalja Magreba, arapskih zemalja i Kine.

Podsjetivši kako je u prvom polugodištu ove godine izvoz porastao za 13,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, Klisović je istaknuo kako je to "ohrabrujući podatak" i nada se da će tim smjerom izvoz i nastaviti.

"Izvoz je ključan za oporavak hrvatskog gospodarstva i to treba biti naš zajednički cilj za čije dostizanje trebamo prevladati osobne amonizitete", poručio je.

Klisović je uz ostalo istaknuo kako je Akcijskim planom je predviđena sustavna institucionalna podrška gospodarstvenicima i izvoznicima. Ako poduzetnici neće koristiti usluge koje nudi ovaj Akcijski plan, on će ostati mrtvo slovo na papiru, upozorio je.

Objasnio je da će od trenutka kada se neka naša tvrtka odluči za izvoz dobiti punu institucionalnu podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Mi ćemo pratiti tvrtku u Hrvatskoj kako bi je pripremili za izvoz, a onda ćemo je pomagati na međunarodnom tržištu do trenutka kada ona treba naplatiti svoj proizvod ili se dodatno boriti za svoju poziciju na tržištu, kazao je Klisović.

25. travanj 2024 09:11