Hrvatska
StoryEditor

Most kopno-Čiovo bit će završen do listopada, sredstva iz EU fondova nisu ugrožena

22. Siječanj 2016.

Čelnici Hrvatskih cesta (HC) i Viadukta ustvrdili su u četvrtak da će most kopno-Čiovo biti završen do listopada ove godine i odbacili medijske tvrdnje da će radovi kasniti.

Tijekom obilaska radova izvijestili su da je bilo poteškoća sa zavarima dijela čelične konstrukcije koja se gradi u Makedoniji, ali i odbacili medijske informacije da bi to moglo ugroziti rok planiran za završetak izgradnje, listopad ove godine. 

- Most će, kako je planirano, biti završen sredinom listopada, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža. Po njegovim riječima, čelične konstrukcije iz Makedonije još nisu dopremljene, a kada dođu uslijedit će sklapanje.

Predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić istaknuo je kako se radi o minornom  tehničkom problemu. Kaže da je na gradilištu angažirano 120 radnika, a kako se dijelovi budućeg mosta proizvode na još četiri lokacije, ukupno je angažirano oko 350 radnika. Upitan kako će se riješiti problem izgradnje poveznice mosta s kopnenom prometnicom na čiovskoj strani, Jurica Krleža je rekao da je HC spreman s lokalnim strukturama o tome razgovarati.

- Imamo tehničku dokumentaciju i građevinsku dozvolu i ne možemo mijenjati gradnju pristupnog čvorišta jer bi se tada stvorio problem ishođenja uporabne dozvole, ističe Krleža.

Najavio je kako će u idućih desetak dana biti odabran izvođač radova izgradnje pristupnih cesta vrijednih 48 milijuna kuna. Vrijednost izgradnje mosta kopno-otok Čiovo po podacima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture je oko 207,9 milijuna kuna, a iz fondova Europske unije sufinanciran je sa 176,7 milijuna kuna, no izgradnja bi, kaže Krleža, mogla koštati manje od 200 milijuna kuna. Pri tome je važno ispuniti rok završetka gradnje mosta zbog povlačenja sredstava iz fondova EU-a koji iznose 85 posto cjelokupnih troškova gradnje. Izgradnjom mosta omogućit će se bolja povezanost otoka Čiova s kopnom, poboljšati veza sa splitskom zračnom lukom te obližnjim autocestovnim čvorištima, kao i razriješiti problem velike prometne zagušenosti postojećeg mosta, koja ugrožava zaštićenu trogirsku povijesnu jezgru.

16. travanj 2024 17:41