Hrvatska
StoryEditor

Može li litra benzina uskoro premašiti 11 kuna?

23. Travanj 2015.

Cijene goriva značajno su porasle. Prvo je Vlada podigla trošarine za 20 lipa po litri, što je značilo automatsko povećanje cijena benzina i dizela od 25 lipa (20 lipa trošarina i PDV), a onda je uslijedilo tržišno povećanje, odnosno rast koje su provele naftne kompanije. Ukupno kada se zbroje ova dva efekta, benzin je poskupio 57 lipa, a dizel nešti iznad 50 lipa. A to je najveći udar na vozače u povijesti.

No, iako su političari tvrdili kako neće biti povećanja cijena goriva, poput vječnih i često neutemeljenih optimista Branka Grčića i Gordana Marasa, naravno da se dogodilo upravo suprotno od toga. S ovim povećanjem cijena goriva, a imajući u vidu sve faktore koji utječu na formiranje cijena, nema nikakvog razloga da cijena benzina u idućem razdoblju ne skoči iznad 11 kuna, a dizela iznad 10 kuna.

Kritičari će reći da je takav scenarij nemoguć s obzirom na to da se ne poklapaju cijene goriva u Hrvatskoj i cijena barela u svijetu iz nekih prijašnjih vremena. Tako je, primjerice, cijena benzina od 11,14 kuna bila kada je barel bio na 110 dolara (sada se kreće oko 65 dolara). Kada je pak bio 60-ak dolara krajem prosinca 2014., cijena benzina u Hrvatskoj je bila oko 8,90 kuna. U studenome 2011. barel je bio 110 dolara, cijena benzina bila je 9,5 kuna, a 2009. godine barel je bio 70 dolara a cijena benzina 7,6 kuna.

Puno brojki, a zaključak je jednostavan. U posljednjih godinu dana puno toga se promijenilo – dva puta su podizane trošarine, tržište je liberalizirano, a pored svega naftne kompanije su podigle marže najmanje 30 posto. I zato cijena benzina ne može biti manja od osam kuna kada je barel 70 dolara.

A iz ovoga se nameće još jedan zaključak – budući da tržište određuje cijene, a približava se turistička sezona tijekom koje se očekuju stotine tisuća automobila, ekonomski gledano, nema razloga da cijena benzina ne skoči iznad 11 kuna.

- Naravno da je takav sacenarij moguć. Sve ovisi o dolaru - tvrdi u Liderovom Fight clubu naftni konzultant Jasminko Umičević.

S druge strane, neki ne vide takav scenarij, barem ne u kratkom roku.

- Nemam takvih naznaka, sigurno ne u kraćem roku od tjedan ili dva - smatra pak Branko Poljak iz Croduxa.

Što su još rekli pročitajte u novom Fight clubu na OVOM linku gdje i sami možete ostaviti svoj glas i reći nam svoje mišljenje.

17. svibanj 2024 13:34