Hrvatska
StoryEditor

Mrak Taritaš najavila moguće uvođenje novog certifikata

28. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš pojasnila je nejasnoće oko energetskih certifikata i oglašavanja, ali najavila i mogućnost uvođenje još jedne vrste certifikata.

U Nizozemskoj i Belgiji već postoji certifikati o emisiji CO2, a postoji naznake da će Europska komisija to pretvoriti u direktivu koju ćemo i mi morati ispuniti rekla je novinarima Anka Mrak Taritaš. Također osvrnula se i oglašavanje stanova bez energetskih certifikata.

- Ako oglasite stan u specijaliziranom oglasniku ili agenciji bez energetskog certifikata nećete biti kažnjeni, ali ako to napravite u mediju koji je zaveden u registar pri ministarstvu kulture slijedi kazna. Vi morate imate certifikat kada vam dođe kupac i u slučaju da to nemate onda će te biti kažnjeni – istaknula je Mrak Taritaš.

Inspekcija za nadzor bit će u sklopu ministarstva gospodartsva. Pojasnila je da je odredba da stanovi manji od 50 kvadrata u višestambenim zgradama ne moraju imati certifikati ukinuta te da ga i oni moraju imati.

- Mi smo odredili maksimalne cijene, ali zgradama se više isplati da se dogovore i zajednički certificiraju zgradu te to onda vrijedi za sve stanove u zgradama. Mi imamo registar certifikata i ne može se samo kopirati nečiji tuđi jer je točno sve zavedeno – upozorila je i dodala da su kazne usklađene s Europskom komisijom.

Pojasnila je da certifikate ne moraju imati nove zgrade dok ne traže uporabnu dozvolu, ruševine, pomoćni i gospodarski objekti. Istaknula je da i certifikat ne moraju imati prostori s manje od 50 kvadrata. 

Nismo u ratu s HGK-om i agencijama za prodaju nekretnina, već smo ih pokušali upozoriti što slijedi i što moraju napraviti. Također napomenula je da će prostori za iznajmljivanje od 1. siječnja 2016. godine također biti obveznici certifikata.

25. travanj 2024 03:11