Hrvatska
StoryEditor

Mrak Taritaš najavila natječaje za energetsku obnovu javnih objekata

15. Studeni 2013.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je u Varaždinu otvorila 5. međunarodni sajam obnovljivih izvora energije te poručila kako su obnovljivi izvori energije budućnost Hrvatske i najavila da će se u slijedeće dvije godine raspisati dvjestotinjak najtečaja za energetsku obnovu javnih objekata širom Hrvatske.

Ministrica je pohvalila napore grada Varaždina i Varaždinske županije koji su među prvima krenuli u projekte energetske učinkovitosti.

Varaždin ima dobro iskustvo s energetskom obnovom zgrada javnog sektora. Mi smo u programu, koji radimo za cijelu državu, vodili računa o tome da vidimo koje su bile dobre stvari u Varaždinu odnosno koristili smo njihova pozitivna iskustva. Priznajem da smo u tim stvarima prepisivali od Varaždina i Varaždinske županije, rekla je Mrak Taritaš.

Najavila je i raspisivanje najtečaja energetske obnove javnih objekata širom Hrvatske.

Vlada je, naime, krajem listopada prihvatila program energetske obnove zgrada javnog sektora kojim je predviđeno da se u 2014. i 2015. godini obnovi oko 200 zgrada javne namjene, čime bi se potaknule investicije procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna.

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević je prilikom otvorenja sajma istaknula brojne projekte energetske učinkovitosti koje je Varaždin već proveo te najavila pilot projekte LED osvjetljavanja objekata javnih ustanova u vlasništvu grada te poseban program za projekte energetske učinkovitosti.

Provođenjem svih ovih projekata želimo ostvarit zadan cilj, a to je da Varaždin uskoro postane "zeleni grad", naglasila je Martinčević.

Na 5. međunarodnom sajmu obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2013, koji se održava od 15. do 17. studenoga, predstavlja se 30-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Italije.

Sajam prati i niz popratnih događanja, dvadesetak panel rasprava i predavanja čiji je osnovni cilj pružanje znanja i iskustva s područja obnovljivih izvora energije kao i uključivanje što većeg broja posjetitelja u raspravu.

Organizator sajma je grad Varaždin, uz podršku Ministarstva gospodarstva i Varaždinsku županiju, a u organizaciju događanja na sajmu aktivno se uključila Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Varaždin.

25. travanj 2024 01:59