Hrvatska
StoryEditor

Mrak Taritaš: Nova agencija nikome ne uzima posao niti ikoga kažnjava

10. Veljača 2014.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš pozvala je s današnje konferencije za novinare, u povodu početka rada Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, građane koji su predali prazne ili nepotpune zahtjeve za legalizaciju da ih što prije kompletiraju.

Ministrica očekuje da će zahtjevi s kompletnom dokumentacijom, a takvih je oko 200 tisuća, biti riješeni za otprilike mjesec dana, a tada će na red doći nepotpuni ili oni predani s praznim ‘košuljicama‘ za dokumentaciju.

Kaže da će građani, čiji su zahtjevi nepotpuni ili prazni, biti pozvani da ih dopune u roku mjesec dana, uz eventualno još jedno produženje na jednak rok, a ako ne iskoriste tu mogućnost njihovi zahtjevi bit će odbijeni.

- Građani, dopunite svoje zahtjeve, sada je pravo vrijeme, javite se geodetima i arhitektima kako poslije ne bi bili zatrpani, i naručite snimku izvedenog stanja - apelira ministrica.

Prema njezinim riječima, Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada koja je danas počela s radom, pomoći će županijskim i gradskih urednima diljem Hrvatske u rješavanju više od ukupno 800 tisuća zahtjeva za legalizaciju pristiglih do 30. lipnja prošle godine, do kada je bio rok za podnošenje zahtjeva.

Prema planu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, do kraja 2015. godine treba biti riješeno 80 posto zahtjeva, ali je ocijenjeno kako to županijski i gradski uredi neće stići učiniti pa je, podsjeća ministrica, zakonom omogućeno osnivanje agencije za legalizaciju.

Do sada je po podacima Ministarstva pravomoćno riješeno oko 70 tisuća zahtjeva.

Ministrica Mrak Taritaš ističe da agencija nikom ne uzima posao niti ikoga kažnjava, već je njezin cilj osigurati podjednak tempo legalizacije za cijelo područje države.

Kako je izvijestila, na natječaj za zapošljavanje u agenciji pristiglo je 11.125 prijava 4.200 kandidata (neki su se javili za više radnih mjesta), a nakon dva selekcijska kruga zaposleno ih je 140.

Troškovi njihova rada, kaže ministrica, bit će pokriveni iz prihoda od legalizacije. U planu je i zapošljavanje po jednog terenskog službenika u svakoj županiji osim u Zagrebačkoj gdje će ih biti nekoliko, koji će obavljati očevide te dokumentaciju praćenu fotografijama slati u zagrebačko sjedište Agencije, u zgradi Allianza u Selskoj ulici.

Cijena najma je, kaže ministrica Mrak Taritaš, 6,5 eura po kvadratu plus tri eura za režije, za ukupno 850 četvornih metara.

23. travanj 2024 21:33