Hrvatska
StoryEditor

Mrsić: Odustajemo od financijski uvjetovanog otkaza

19. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je kako Vlada odustaje od uvođenja financijski uvjetovanog otkaza.

U Intervjuu tjedna za Soundset ministar rada i mirovinskog sustava objasnio je kako radnici neće biti na gubitku nakon izmjena ZOR-a, a da će poslodavcima biti olakšano zapošljavanje i restrukturiranje tvrtki.

- Svaka promjena Zakona o radu izaziva napetosti, a pogotovo ovakve izmjene koje nisu kozmetičke prirode, već im je cilj povećati zaposlenost i omogućiti poslodavcima lakše restrukturiranje. Želimo omogućiti rad od kuće i rad za više poslodavaca - kazao je ministar.

Istakao je i kako je najviše prijepora bilo na temi preraspodjele radnog vremena.

- Želimo omogućiti poslodavcima tu mogućnost, s tim da to radnicima moraju najaviti mjesec dana unaprijed. Bit će pod kontrolom inspektora rada i bit će ograničeni na četiri mjeseca. Prosjek mora biti 40 sati tjedno, sve ostalo ide u prekovremene. A kazne za kršenje radnog vremena su drastične – rekao je.

Podjela na 8 sati odmora, 8 sati rada i 8 sati spavanja u današnje se vrijeme može zaboraviti. Nekad se mora raditi i 56 sati tjedno, no ne cijelu godinu, pojašnjava Mrsić koji je kazao kako ima cilj da do 2020. godine bude 64 posto zaposlenih, odnosno oko dva milijuna.

Vezano uz najave o financijski uvjetovanim otkazima, Mrsić je rekao sljedeće:

- Vlada nije pokrenula pitanje ugovaranja plaća pravilnikom o radu. To su tražili sindikati, jer je to akt poslodavca. Kad se to dogodi, možete napraviti dvije stvari – pognuti glavu i prihvatiti, ili odbiti i otići na burzu. Ali to se tada tretira kao vaš otkaz. Nemate pravo na otpremninu, naknadu s burze niti sudsku zaštitu. Mi smo krenuli u izmjene, no onda se postavilo pitanje što poslodavac može napraviti ako radnik ne pristane. Zato smo išli na opciju da radnik može dobiti otkaz, s tim da radnik onda ima prava. Otkaz je poslovno uvjetovan, dobit će otpremninu i naknadu s burze, a ima pravo i tužiti poslodavca.

Međutim, nastavio je ministar, poslodavci i sindikat su se usuglasili, Vlada je na to pristala, te financijski uvjetovanog otkaza neće biti i sve ostaje po starom.

Mrsić se osvrsnuo i na proceduru prekomjernog deficita, te kazao kako ćemo tek 26. listopada kad iz Bruxellesa stigne naputak o deficitu shvatiti u kakvoj smo situaciji.

- Neće pasti mirovine ili slično, no prvi put ćemo se suočiti s podatkom koliko smo dužni kao država – i lokalna samouprava, i državna poduzeća. Europa neće dopustiti iracionalno ponašanje - kazao je Mrsić.

Za razliku od ministra Marasa, Mrsić nije za ukidanje doprinosa komorama, te smatra kako će komore prestati funkcionirati ako se doprinosi ukinu.

- Ako ukinete doprinos, komore će prestati funkcionirati. A te komore, poput liječničke, imaju javne ovlasti. Doprinos se može smanjiti, komore moraju osjetiti kakvo je društvo i snaga ekonomije. Na nama je na Vladi da ukinemo ili smanjimo neke druge doprinose – zaključio je ministar Mrsić.

20. travanj 2024 09:44