Hrvatska
StoryEditor

Mrsić: Ove godine veće zapošljavanje nego otpuštanje

10. Svibanj 2013.

Na Sajmu poslova danas se na Građevinskom fakultetu u Rijeci predstavlja 59 poslodavaca, od kojih 33 izravno nude poslove, te obrazovne i druge ustanove.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je otvorio sajam, naveo je kako je u prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem zaposleno oko 30 posto više ljudi, a nada se da će se ove godine postići da se više ljudi zapošljava nego otpušta.

Najavio je da od 1. srpnja počinje značajna mjera za mlade na tržištu rada - garancija za mlade. S tom mjerom ćemo pokušati mladima koji završe srednju školu i ne nastave školovanje, i onima koji završe visoko obrazovanje, pružiti mogućnost da u roku od šest mjeseci dobiju zaposlenje, dodatno obrazovanje ili prekvalifikaciju, rekao je.

Napomenu je kako se u posljednje vrijeme bilježi pad nezaposlenosti te da je to posljedica ranijeg početka turističke sezone, ali i povećanog zapošljavanja u prehrambenoj industriji i drugim djelatnostima koje nisu vezane uz sezonu.

Naveo da je od dolaska sadašnje koalicijske vlasti u Hrvatskoj izgubljeno oko 30.000 radnih mjesta, a od 2008. izgubljeno je više od 170.000 radnih mjesta.

Reforme i proces prilagodbe tržištu trebalo je pokrenuti još 2008., kada je HDZ bio na vlasti, ali to nije učinjeno, pa sada plaćamo cijenu, rekao je.

Na pitanje koliko je sada nezaposlenih u Hrvatskoj, ministar je odgovorio da je na početku mandata rekao da neće komentirati brojke ni kad su velike niti kada padaju.

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj je još izuzetno velik i na nama je da privlačenjem investicija otvaramo nova radna mjesta, kao i da provodimo mjere aktivne politike zapošljavanja, od kojih je jedna sajam poslova, kazao je Mrsić.

Sajam poslova u Rijeci svake godine organizira riječka Područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako bi omogućila izravne susrete ponude i potražnje, predstavljanje poslodavaca i onih koji traže posao, savjetovanje o razvoju karijere, razmjenu informacija i poticanje rasprava o aktulanoj temi samozapošljavanja.

23. travanj 2024 14:27