Hrvatska
StoryEditor

Mrsić predstavnik Vlade u postupku mirenja sa sindikatima

29. Svibanj 2013.

Vlada je danas ministar rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića imenovala predstavnikom Vlade u postupku mirenja s dijelom sindikata javnih i državnih službi, a koji su najavili štrajk za 5. lipnja.

U postupku mirenja pokušat ćemo postići sporazum o očuvanju statusu državnih i javnih službenika i namještenika, ali ne možemo vratiti, isplatiti ono čega nemamo, rekao je Mrsić na sjednici Vlade.

Nadam se, kaže, da ćemo u procesu mirenja imati razumjevanje od strane sindikata.

Odlukom o imenovanju Mrsića, Vlada se suglasila da miriteljica u tom postupku bude Danica Lisičar.

Vlada je danas prihvatila Strategiju partnerstva sa Svjetskom bankom i njenim korporacijama za razdoblje od 2014. do 2017. godine, koja predviđa ulaganja u Hrvatsku od oko 1,4 milijarde dolara.

Prema riječima ministra financija Slavka Linića, Svjetska se banka do sada uglavnom ‘micala‘ iz financiranja projekata u zemljama koje su ulazile u EU. No, u pregovorima oko nove strategije dogovoreno je da će u Hrvatskoj ostati prisutna, kako kroz financiranje projekata, tako i kroz savjetničke usluge.

Tako bi Svjetska banka i njene korporacije (IBRD, IFC) u području javnih financija sudjelovale u programima kojima je cilj kontinuirana fiskalna konsolidacija, odnosno financiranju projekata koji se odnose na reforme, racionalnizaciju proračunskih rashoda i sl. Također, sudjelovali bi i u projektima za poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora, kroz ulaganja IFC-a, a savjetničkom i financijskom potporom pomogli bi da Hrvatska postigne veću efikasnost u privlačenju sredstava iz EU fondova.

Linić je kazao i da bi Odbor izvršnih direktora Svjetske banke Strategiju trebao prihvatiti krajem lipnja, nakon čega bi stupila na snagu.

Vlada je odlukom ovlastila Financijsku agenciju (Fina) za obavljanje poslova podrške sustavu nadzora potrošnje plinskog ulja (plavi dizel) za gospodarske i javne namjene u plovidbi, a u sklopu promjena koje je donio novi Zakon o trošarinama, odnosno omogućavanja brodarima da za plovidbu koriste plavi dizel.

Saboru je Vlada uputila prijedlog izmjena Zakona o ugostiteljstvu, kojima je cilj otklanjanje prepreka za obavljanje ove djelatnosti prije početka glavne turističke sezone, rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Prihvaćen je i prijedlog zakona kojim se provodi uredba EU o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, koji uvodi nacionalni znak ekološkog proizvoda te Agenciju za plaćanja u poljoprivredi zadužuje za vođenje upisnika ekološke proizvodnje.

Gradu Splitu Vlada je dala suglasnost za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria-Banke u iznosu od 30 milijuna kuna, za potrebe refinanciranja municipalnih obveznica Splita.

23. travanj 2024 22:56