Hrvatska
StoryEditor

Mrsić: Snaga mirovinskog sustava ovisi o broju osiguranika

23. Travanj 2012.

Postojeći mirovinski sustav nije održiv i treba ga mijenjati složili su se svi sudionici Konferencije ‘Smjernice za razvoj mirovinskog sustava u Republici Hrvatskoj’ održanoj u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava u Hypo centru u Zagrebu.

Temeljno pitanje konferencije je kako do pravednog i održivog mirovinskog sustava, a na njega je nemoguće odgovoriti bez sudjelovanja svih segmenata društva. Iako je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, u uvodnom govoru naglasio da očekuje usuglašenost sudionika konferencije oko većine pitanja, njihove su se poruke i preporuke, pogotovo kad je riječ o predstavnicima umirovljenika i sindikata jasno razlikovale od ostalih.

Sudionici konferencije, osim ministra Mrsića, Zoran Anušić iz Svjetske banke, Danijel Nestić iz Ekonomskog instituta Zagreb, Silvano Hrelja, član Odbora za rad i socijalno partnerstvo u Saboru i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Josip Vincek, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske, Nenad Seifert, Hrvatska udruga poslodavaca, Jagoda Milidrag Šmit, SSSH i Vlado Puljiz s Pravnog fakulteta u Zagrebu, su u skladu sa svojim sektorima analizirali mane i vrline postojećeg mirovinskog sustava i načelno se složili da ga treba mijenjati. Ministar Mrsić naglasio je da reforma mirovinskog sustava nije samo socijalnog nego i političkog karaktera jer na hrvatskoj političkoj sceni djeluje i Hrvatska stranka umirovljenika. Stoga treba čuti mišljenje svih oni koji mogu pomoći da mirovinski sustav ostane stabilan. Ministar je naglasio da ne očekuje rješenja na ovoj konferenciji, ali smatra da kvalitetna rasprava uz sudjelovanje svih segmenata društva može rezultirati kvalitetnim zakonima kao jamstvom za dugoročnu stabilnost hrvatskog mirovinskog sustava.

No ministar Mrsić nije propustio spomenuti da snaga mirovinskog sustava države ovisi o broju osiguranika (zaposlenih), a ona je trenutačno porazna. U Hrvatskoj je u ožujku 2012. godine bilo 1.450.081 zaposlenih i 1.215.539 umirovljenika. U sklopu konferencije održana su i dva okrugla stola: Održivost i razvoj sustava generacijske solidarnosti i Razvoj kapitaliziranoga mirovinskog sustava kroz II. i III. stup. FOTOGALERIJA

25. travanj 2024 09:34