Hrvatska
StoryEditor

Na autocestama proteklog vikenda više od pola milijuna vozila

12. Kolovoz 2013.

Na većini autocesta u Hrvatskoj proteklog je, drugog kolovoškog vikenda, zabilježen veći promet vozila nego u usporedivom vikendu prošle godine, a vozila je nešto manje nego lani bilo samo na autocesti Rijeka-Zagreb, doznaje se iz četiri tvrtke-koncesionara autocesta.

Hrvatske autoceste (HAC) na svim su autocestama u svojoj nadležnosti tijekom tri dana vikenda, od 9. do 11. kolovoza, zabilježile promet od 568,2 tisuće vozila, što je oko 30 tisuća ili 5,6 posto više vozila nego u istom vikendu prošle godine.

Za sličan postotak odnosno za 5,3 posto proteklog im je vikenda u odnosu na isti lanjski porastao i prihod od naplaćene cestarine koji je iznosio 29,54 milijuna kuna (bez PDV-a).

Iz HAC-a ističu i dobru korištenost novog tunela Sv. Ilija kroz Biokovo kroz koji je od otvaranja prije mjesec dana, odnosno od 9. srpnja do 11. kolovoza, prošlo 200,6 tisuća vozila, a prihod od naplaćene cestarine iznosi gotovo 3,3 milijuna kuna (bez PDV-a).

Na izlaznim naplatnim postajama autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) po podacima istoimenog koncesionara proteklog je vikenda zabilježeno ukupno 294,3 tisuće vozila, što je njih oko 2.300 ili 0,8 posto manje nego u istom vikendu prošle godine.

Vozila je pritom bilo 5,6 posto manje u petak, 9. kolovoza, dok su ostala dva dana tog vikenda u ARZ-u zabilježili više vozila, od 1,2 do gotovo 2 posto više.

Iz tvrtke ARZ iznose i podatke za prvih 11 dana kolovoza koji su im po prometu vozila ‘jači‘ od istih lanjskih dana, i to za 4 posto više, a vozila je ukupno bilo 952 tisuće.

I tvrtka Autocesta Zagreb-Macelj na istoimenoj je autocesti proteklog vikenda zabilježila porast broja vozila od 0,8 posto, na ukupno 108,8 tisuća. Petak je i na toj autocesti bio nešto slabiji od istog lanjskog, ali su subota i nedjelja bile jače.

Porast prometa vozila za 2,6 posto, na njih ukupno 144,4 tisuće, za vikend je bio i na cijelom Istarskom ipsilonu, a iz tvrtke Bina Istra doznaje se da su poraste imali i na svim naplatnim postajama, najviše, za 9,7 posto na postaji Pula.

04. svibanj 2024 08:57