Hrvatska
StoryEditor

Na dosadašnje prijave za Poduzetnički implus otpada tek 10 posto sredstava

09. Travanj 2014.

Dosadašnje prijave za Poduzetnički impuls, koje se zaprimaju u Ministarstvo poduzetništva i obrta i Hamag od 31. ožujka, prema vrijednosti projekata, iskoristile bi svega 10 posto bespovratnih sredstava.

Do 7. travnja zaprimljeno je ukupno 1677 prijava na javni poziv Poduzetničkog impulsa u 2014. godini. Vrijednost Poduzetničkog impulsa ove godine iznosi 1,2 milijarde kuna, a trenutna vrijednost otvorenih projekata je 127,55 milijuna kuna, od kojih se najviše bespovratnih sredstava traži u kategoriji malog i srednjeg poduzetništva, u iznosu od 65 milijuna kuna.

Najveći broj prijava (njih 977), pristigao je za mjeru A1 Mikro poduzetništvo i obrt, za zadružno poduzetništvo njih 13, poduzetništvo klastera 7, malo i srednje poduzetništvo i obrt 330, inovacije u poduzetništvu 51, tehnološki parkove, poslovne inkubatori i akceleratore 3, razvojne agencije, poduzetničke centre i centre kompetencije 11, obrazovanje za poduzetništvo 15 te obrazovanje za obrt njih 270. 

U Ministarstvu najavljuju da će tijekom godine biti objavljeni i drugi javni pozivi vezani uz Poduzetnički Impuls koji podrazumijevaju promidžbu poduzetništva i obrta, tradicijske obrte i sl. Osnovni uvjet za prijavu je pozitivno poslovanje za 2013. godinu (osim za nove poduzetnike ) i minimalno jedan zaposleni u tvrtki ili obrtu. 

- Koliko će projekata biti sufinancirano ovisi o samim projektima koji pristižu, odnosno o tome koji iznos sufinanciranja se traži. Moguće je ostvariti potporu od minimalno 10 tisuća kuna do maksimalno 1,4 milijuna kuna. Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstva te će isti biti zatvoren kad se iskoriste sredstva. Listopad je krajnji rok - kaže Danijela Grizelj, glasnogovornica Ministarstva.

20. travanj 2024 00:49