Hrvatska
StoryEditor

Na Invest forumu predstavljeni uvjeti za ulaganje u Primorsko-goransku županiju

30. Listopad 2015.

Investitori u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci mogu očekivati kvalitetne uvjete, uređene prostorne planove i kvalificiranu radnu snagu, a lokalna i regionalna samouprava znaju i mogu biti kvalitetni partneri u ostvarivanju raznih investicija, poručeno je na 4. Međunarodnom Invest forumu Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, koji se danas održava u Opatiji.

Na skupu se predstavljaju mogućnosti ulaganja u projekte na području Primorsko-goranske županije, a priređen je i novi Katalog investicija u toj županiji, sa 70 projekata vrijednih više od 10 milijarda eura. Ove je godine zemlja partner Austrija.

Prema podacima sa skupa, austrijski poduzetnici uložili su do sada u Hrvatsku više od 7 milijarda eura i tako stvorili više od 35.000 radnih mjesta.

Austrijski veleposlanik  u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff  rekao je da makroekonomski indikatori u Hrvatskoj pokazuju uzlazni trend te da sudjelovanje austrijskih partnera na Invest forumu ukazuje da vjeruju u poslovnu budućnost u Hrvatskoj.

Župan Zlatko Komadina kazao je da je s gotovo 2 milijarde eura Austrija među četiri najveća hrvatska trgovinska partnera, a da u Hrvatskoj djeluje gotovo 800 austrijskih tvrtki i predstavništava.

Naglasio je da mogućnosti proširenja suradnje vidi prije svega kroz zajedničko korištenje sredstava u ostvarivanju EU projekta, da se suradnju želi proširiti na unaprjeđenje industrije orjentirane na izvoz, posebice u turizmu, drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji, elektroindustriji, farmaceutskoj industriji te u istraživanjima i razvoju.

Rekao je da su, pored nacionalnih mjera za poticanje ulaganja, velika očekivanja i od Investicijskog plana EU, da je to prilika da se raspoloživa sredstva EU i sredstva na nacionalnoj razini udruže, kako bi se privuklo što više privatnog kapitala i otvorilo prostor novim ulaganjima, otvaranju novih radnih mjesta i ukupnom gospodarskom razvoju.

- Hrvatska i naša županija shvatili su Junckerov plan kao novu mogućnost i izazov za privlačenje novih ulagača - kazao je Komadina, ističući daje gotovo petina prijavljenih hrvatskih projekta upravo iz Primorsko-goranske županije.

Povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica pojasnio je da se  Junckerov plan strateških ulaganja za Europu sastoji od tri dijela, od kojih je prvi  u vezi s mobilizacijom ulaganja, kako bi se do 2017.  ostvarila dodatna ulaganja od 315 milijarda eura, odnosno kako bi se ulaganja milticiplirala s javnim novcem.

Rekao je da riječ o mobilizaciji EU fonda za strateška ulaganja u kojemu će biti 21 milijarda eura početnog novca te da se očekuje da bi se multiplikacijskim učinkom ostvarilo 15 puta više sredstava, prije svega za strateška ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje te u financiranje malih i srednjih poduzeća. Drugi dio plana povezan je s protokom sredstava do realnog sektora, a treći dio čine mjere za poboljšanje ukupnog ulagačkog okruženja u Europi, kazao je.

Mimica je naglasio da Europska investicijska banka od travnja ove godine odobrava projekte u 13 država članica, među kojima je i Hrvatska, te da se očekuje da će Europski fond za strateška ulaganja početi djelovati sljedećeg mjeseca.

20. travanj 2024 10:34