Hrvatska
StoryEditor

Na jesen se osniva Energetska zadruga

04. Srpanj 2012.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u pratnji Luke Čuljka, pomoćnika ministra poljoprivrede, posjetio je danas općinu Kamanje gdje je prisustvovao završnoj svečanosti projekta ‘Solarni cluster u ruralnim zajednicama‘.

Uz domaćina, načelnika Općine Kamanje i saborskog zastupnika Damira Mateljana prezentaciji postignutih rezultata ove promotivne inicijative za uvođenje solarne energije u ruralnim područjima prisustvovali su i gradonačelnici i načelnici devet ruralnih općina (Duga Resa, Ozalj, Kamanje, Draganić, Netretić, Ribnik, Žakanje, Lasinja i Pokupsko) koje pokriva Lokalna akcijska grupa (LAG) Vallis Colapis kao nositelj programa ruralnog razvoja primjenom definiranih procedura EU LEADER programa.

Provedba projekta Solarni cluster u ruralnim sredinama LAG Vallis Colapis započela je početkom lipnja 2011. godine, a završila je krajem lipnja ove godine, kazala je voditeljica projekta Zrinka Pavlov, istaknuvši pri tome uspostavu dragocjene i kvalitetne stručne pomoći udruge Eko Kvarner na čelu s Vjeranom Piršićem, te Open Society Institute koji je s 23.566 dolara sufinancirao provedbu programa.

S obzirom na ciljeve projekta kao što su stvaranje preduvjeta za pokretanje održivog razvoja u ruralnim zajednicama, povećanje kapaciteta za energetsku samodostatnost ruralnih zajednica, te stvaranje okruženja za bolju implementaciju tehnologija za korištenje raznih vrsta obnovljivih izvora energije, kao korisnici projekta svoj interes u njemu vide domaćinstva, gospodarski subjekti, kao i jedinice lokalne samouprave i ustanove u njihovu vlasništvu na području pokrivenosti aktivnostima LAG-a Vallis Colapis.

Tijekom 13 mjeseci trajanja Solarnog clustera u ruralnim zajednicama održano je sedam mobilizacijskih predavanja radi informiranja građana i poslovnih subjekata o smislu i aspektima razvoja obnovljivih izvora energije, izvršeno je mapiranje korisnika, organizirana je edukacija za zainteresirane poduzetnike u što su bile uključena i dva studijska posjeta Krku i Zagrebu.

Na kraju, u Kamanju su instalirana i dva ogledna fotonaponska panela, svaki od po 1 kW snage, jedan sa sustavom praćenja kretanja sunca koji će služiti zgradi Općine, a drugi je na krovu Osnovne škole Kamanje, a u realizaciju su bili uključeni i mladi poduzetnici iz tvrtki ZoNet i Sigel s ozaljskog područja. Paralelno s ovim projektom, dodala je Zrinka Pavlov, LAG Vallis Colapis uz financijsku potporu Zaklade Zamah, postavio je tri ogledna solarna rasvjetna tijela u selima Zorkovcu i Malom Erjavcu blizu Ozlja.

S obzirom na neadekvatan odaziv kvalificiranih poduzetnika iz domene instaliranja solarnih panela i pripadajućih sustava, jer su oni više orijentirani na već uspostavljene uglavnom uvozne kanale opreme, sljedeći korak LAG-a Vallis Colapis, najavio je njegov voditelj Milan Medić, bit će već na jesen osnivanjem Energetske ili Sunčane zadruge u suradnji s Eko Kvarnerom i imat će sjedište na Krku.

Članovi Zadruge moći će biti sve zainteresirane pravne i fizičke osobe zainteresirane za primjenu i korištenje solarne energije, uz nužnu upisninu od tisuću kuna po članu, a cilj takvog udruživanja je postizanje povoljnijih uvjeta pri nabavi opreme, ugovaranju radova i lakše postizanje statusa povlaštenog proizvođača energije, a što je posebno važno s obzirom na promjenu u poticajima za proizvodnju i prodaju energije iz obnovljivih izvora.

19. travanj 2024 07:39