Hrvatska
StoryEditor

Na Josipovićevu žalost, bez Bajića se (još) ne može

13. Kolovoz 2013.

Nije prošlo ni mjesec dana od donošenja Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, a predsjednik Republike Ivo Josipović pronašao mu je manu jer smatra da se njime trebala ukloniti zapreka prema kojoj je Državno odvjetništvo RH (DORH) igrač viška u postupku privatizacije državne imovine.

DORH, naime, daje mišljenje je li u nekom predmetu prodaja državne imovine u skladu sa zakonom, a bez njegova mišljenja postupak ne može dalje. U novom broju Lidera istražujemo pozadinu ove, gotovo pa neuvijene Predsjednikove kritike upućene Vladi. Istovremeno Vlada očito ne želi prihvatiti inicijativu predsjednika države.

Iako je nesporno da se uključivanjem DORH-a komplicirana procedura dodatno zakomplicirala, analiza postojećih okolnosti vodi do zaključka da je zakonodavac ipak bio primoran na takvo zakonsko rješenje.

Budući da su čelnicima Vlade puna usta investicija, vrlo je moguće da je Predsjedniku bila već puna glava njihovih investicija pa je na spomenutom skupu ‘izletio‘ s takvim stajalištem. Ipak, ne trebamo prenagliti, Ured predsjednika popunjen je analitičarima svih profila i sigurno je da to nije rečeno olako, nego je plod analize.

Da između Pantovčaka i Banskih dvora već neko vrijeme ne cvjetaju ruže, ne pokazuje samo Predsjednikova kritika nego možda još i više odgovor iz Vlade koja nije htjela komentirati njegove izjave kao niti DORH. Naime, iako se možda takav odgovor mogao očekivati od DORH-a, odgovor iz Vlade na neki je način interesantniji, jer postavljamo pitanje zašto se ne bi mogao komentirati potez predsjednika Republike. Pa nije on vrhovni sudac ove zemlje.

Nama se prije svega čini da su premijer Milanović i suradnici (barem u SDP-u) pomalo ljutiti na Predsjednika jer im ponekim kritikama kao što je bila ova samo staje na žulj s obzirom na to da ni sami ne znaju (ili imaju sve manje ideja) što da rade u ovakvoj situaciji.

Neslužbeno, u Vladi nisu uvjereni da je uključivanje DORH-a razlog sporosti investicija. Štoviše, vjeruju da je DORH nužan u tom procesu.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Lidera koji na kioske ovog tjedna zbog praznika stiže već u srijedu.

23. travanj 2024 18:39