Hrvatska
StoryEditor

Na Liderovoj konferenciji predstavnica Europske komisije Olteanu i ministar Tolušić

11. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Predstavnica Europske komisije, šefica jedinice za nove tehnologije, inovacije i ugljen, u općoj upravi za energetiku Magdalena Andreea Straschinescu Olteanu na drugoj Liderovoj Smart Cities konferenciji 17. ožujka u Maloj dvorani Lisinski održat će prezentaciju o mogućnostima financiranja pametnih rješenja u gradovima te o uspješnim primjerima pametnih gradova gledano s razine Europske komisije, dok će novi ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić reći više o pametnim gradovima u kontekstu regionalnoga razvoja i mogućnosti sufinanciranja EU sredstvima.

Uspjeh provedbe projekta pametnoga grada ne ovisi samo o dobrim financijskim mehanizmima već i o dobro postavljenom strateškom i regulatornom okviru te okviru poticaja inovacija na lokalnoj odnosno nacionalnoj razini.

Proces urbanizacije i napredak gradova prati sve veći pritisak na gradove postavljen u smjeru infrastrukturnog razvoja, postizanja ušteda i veće učinkovitosti gradskih usluga. Naglasak postaje na inovativnosti i korištenju tehnologije radi stvaranja dodane vrijednosti, pri čemu koncept pametnih gradova igra ključnu ulogu. Pametan je grad između ostalog onaj koji je razvio strategiju dugoročnog pametnog i održivog razvoja te joj je prilagodio modele upravljanja, financiranja i razvoja strateških inicijativa. Razvoj gradova u smjeru pametnih i održivih neophodan je plan za budućnost, ali neupitno je i da provedba cjelokupnoga koncepta pametnoga grada ili pojedinačnih projekata dolazi s cjenovnom etiketom i da predstavlja financijski izazov za gradove.

Više o konferenciji doznajte na  lider.media/smartcities-2016/

25. travanj 2024 03:41