04. rujan 2013.

Na listi konkurentnosti napredovali smo s 81. na 75. mjesto

Švicarsko je gospodarstvo i dalje najkonkurentnije u svijetu, dok je Hrvatska na listi konkurentnosti 148 zemalja napredovala s 81. na 75. mjesto, stoji u izvješću Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) za 2013.

Među 10 najkonkurentnijih u svijetu ove se godine nalaze sve zemlje koje su i lani bile tako visoko plasirane, no drugim redoslijedom.

Švicarska je zadržala titulu najkonkurentnijeg svjetskog gospodarstva petu godinu zaredom, no ako želi ostati na vrhu, trebala bi prestati previše štiti svoj bankarski sektor, poručio je World Economic Forum, poznat po okupljanju političara i poslovnih ljudi jednom godišnje u alpskom odmaralištu Davosu. Singapur i Finska ostale su na novoj listi na drugom i trećem mjestu, dok je Njemačka napredovala s lanjskog šestog na četvrto mjesto.

Za dva mjesta, na peto, napredovao je SAD. Šesta je Švedska, koja je lani bila četvrta. Na sedmo mjesto napredovao je s lanjskog devetog Hong Kong, dok je osma Nizozemska, koja je pala s prošlogodišnjeg petog mjesta. Deveti po konkurentnosti je Japan, koji je prošle godine bio deseti, dok je Velika Britanija skliznula s lanjskog osmog na 10. mjesto.

Hrvatska se plasirala na 75. s lanjskog 81. mjesta, s prosječnom ocjenom od 4,13. Švicarska, kao najkonkurentnija, dobila je prosječnu ocjenu 5,67 od ukupno sedam. Među čimbenicima koji najviše otežavaju poslovanje u Hrvatskoj su, navodi se u izvješću, neučinkovitost državne birokracije, politička nestabilnost, korupcija, porezne stope i restriktivni propisi o tržištu rada.

Od zemalja u regiji, najbolje je plasirana Slovenija, na 62. mjestu, no u odnosu na lani pala je za šest mjesta. Crna Gora je, pak, napredovala sa 72. na 67. mjesto, a Makedonija s 80. na 73. mjesto. BiH je na 87. mjestu, čime je napredovala za jedno mjesto, dok je Srbija pala s lanjskog 95. na 101. mjesto.